Akad önök között olyan, aki ne szeretne hosszan és egészségesen élni? Tegyék a kezüket a szívükre, és gondolják végig, mit tesznek azért, hogy ez így is legyen? Valóban egészségesen élnek, étkeznek? Bio- és reformélelmiszereket vásárolnak, gyakran diétáznak, időről időre méregtelenítik a szervezetüket? Szendi Gábor kutatópszichológus Paleolit táplálkozás című könyvében a kőkorszaki és a modern, civilizációs étrendet vizsgálja a tőle megszokott alapossággal és tabudöntögetéssel.



Dorogman Hédi: Pszichológusként hogyan jutott el a civilizációs betegségekkel kapcsolatos kutatásoktól a nyugati étrend vizsgálatáig?

Szendi Gábor: Az ember pszichobiológiai egység. Már az egyetemen is a test-lélek egységében gondolkodtam, majd későbbi kutatásaim is erre a területre irányultak. Ennek szerves része a táplálkozás, amely véleményem szerint döntően befolyásolja a lelki életet. Például a depresszió egyik oka a metabolikus szindróma vagy az omega-3 hiánya. A pszichológusok „elpszichologizálják” a biológiai okokat, a pszichiáterek viszont gyógyszeripari téveszmékben utaznak.


D. H.: Milyen indíttatásból kezdett táplálkozástudományi kérdésekkel foglalkozni?

Sz. G.: Már a húszas éveim közepétől követtem az egészségipar – ma már hagymázasnak látott – elgondolásait. Lemondtam a sóról, odafigyeltem a koleszterinszintemre, rengeteg rostot fogyasztottam. Később voltam lakto-ovo vegetariánus, így megtapasztalhattam, hogy az emberi szervezet mi mindent kibír. Az elmúlt tíz évben egyre jobban elmélyültem a táplálkozástudományi kutatásokban, kiemelten érdekelt a rák, a cukorbetegség és az elhízás táplálkozástudományi megközelítése. Szembesültem a koleszterinhipotézis teljes csődjével, és azzal, hogy a gabonafélék és a tej emberi fogyasztásra valójában alkalmatlanok. Innen már csak egy ugrás a paleolit táplálkozás, amely mindezeket az anomáliákat értelmezni tudja.

D. H.: Missziónak tekinti a paleolit étrend népszerűsítését?

Sz. G.: A misszió talán nagy szó, de mindenképpen van bennem egy erős elköteleződés, hogy tájékoztassam az embereket arról, hogyan élhetnének egészségesebben, boldogabban. Mivel a tisztánlátást a gyógyszeripar és az érdekektől, valamint a megmerevedett nézetektől számos területen eltorzult orvostudomány szándékosan akadályozza, ez a felvilágosító tevékenység olykor harccá vagy árral szemben úszássá változik, de ez hozzátartozik a tudomány fejlődésének természetéhez.

D. H.: Hogyan foglalható össze néhány mondatban a paleolit táplálkozás lényege?

Sz. G.: Az ember kb. 2,5 millió éven át alkalmazkodott egy bizonyos étrendhez, amely 60-70%-ban állati fehérjét és zsírt, illetve 30-40%-ban lassan felszívódó szénhidrátokat, azaz zöldségeket és gyümölcsöket tartalmazott. 10 000-15 000 évvel ezelőtt, a földművelés és az állattenyésztés következményeként bekerültek étrendünkbe, majd abszolút hegemóniára tettek szert a tejből és gabonafélékből készült élelmiszerek. Mivel a szervezetünk nem tud mit kezdeni a bennük lévő fehérjékkel, azok autoimmun, gyulladásos és idegrendszeri folyamatokat indítanak be. A másik probléma a nagyfokú szénhidrátterhelés, amely hiperinzulinizmushoz, inzulinrezisztenciához, majd metabolikus szindrómához vezet. Ezeknek egyenes ági következménye a szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség, a rák és más szervezetszintű gyulladások. Ezek a civilizációs betegségek a 20. században váltak gyakorivá.

D. H.: Ön szerint a nyugati civilizációban élők képesek arra, hogy életmódszerűen felvállalják ezt a fajta táplálkozási módot?

Sz. G.: Azok, akik áttértek, ma már elcsodálkoznak azon, mennyire egyszerű is ez. Tényleg döbbenetes hatása van ennek a táplálkozásnak, amit rögtön az első hetekben megtapasztalhatunk, ez pedig mindenkit megerősít abban, hogy a továbbiakban is folytassa a paleoétrendet. Az embereknek azt kell belátniuk, hogy eltérítették őket az eredeti tervtől, ezért most tévúton járnak. Persze a kényelem és a megszokás nagy úr, mindenki maga dönti el, mi a jobb neki.

D. H.: Kiknek ajánlja a könyvet?

Sz. G.: A könyvre, illetve erre a táplálkozásra elsősorban azok lesznek vevők, akiket valamilyen módon már megbetegített ez a katasztrofális modern étrend. A paleotáplálkozás első hatása, hogy az emberek leadnak a súlyfeleslegükből, ha magas volt, csökken a vérnyomásuk, rendeződik a vércukorszintjük, elmúlik a II-es típusú cukorbetegség. Ezt követően csökken a szervezet gyulladásszintje, amelynek meghökkentő következményei vannak: tünetmentessé válhat a sclerosis multiplex, a lupus, az olyan autoimmun betegségek, mint a sokízületi gyulladás vagy a pajzsmirigybetegség. A gyulladáscsökkenés következményeként csökken vagy teljesen meg is szűnik az ízületi és izomfájdalom, a menstruációs problémák, a migrén, eltűnnek a pattanások, aknék. Hosszú távon csökken a kardiovaszkuláris és rákos megbetegedés kockázata. Gyakran a meddőség hátterében is inzulinrezisztencia és gluténérzékenység áll, így ez is orvosolhatóvá válik. A paleolit étrenden élő természeti népeknél ismeretlenek a felsorolt problémák.

D. H.: Mi a véleménye a kilencvennapos diétáról, a lúgosító étrendről, és egyéb étkezési divatokról?

Sz. G.: A különféle étrendek vagy egy-egy fontos szempontot ragadnak ki, vagy az emberi szervezet működési zavarát idézik elő, így érnek el átmeneti eredményt. Például a glikémiás index szerinti étrend a gyorsan felszívódó szénhidrátokat, míg a metabolikus étrend a szervezet gyulladásszintjét csökkenti. A paleotáplálkozás ezeket az elveket harmonikusan ötvözi. A paleoétrend sajátja, hogy az ember mindig jóllakhat, és mégsem lesz túlsúlyos. A tapasztalat azt mutatja, bármi jobb a közegészségügy és a dietetikusok által ajánlott étrend követésénél, így átmeneti siker szinte bármilyen módszerrel elérhető. Ugyanakkor komoly táplálkozástudományi vizsgálatok igazolták, hogy az Atkins- és az alacsony szénhidráttartalmú diéta kenterbe veri az összes többi étrendet, mivel ezek közelítik meg legjobban a paleotáplálkozást.

D. H.: A könyv megjelenése óta hallott már sikertörténetekről, kapott pozitív visszajelzéseket az olvasóitól?

Sz. G.: Egyrészt ez az étrend nem az én felfedezésem, külföldön már rengetegen táplálkoznak ennek megfelelően, így számos sikertörténetet fordítottam le, és tettem fel a weboldalamra. De akadnak magyar olvasók is, akik megírták nekem pozitív tapasztalataikat. Mivel kevés idő telt el a könyv megjelenése óta, főként fogyásról, megszűnt cukorbetegségről, eltűnt pattanásokról, elmaradt menstruációs görcsökről, megoldódott emésztési problémákról számolnak be az emberek. Ami közös bennük: mindannyian energizáltabbnak érzik magukat.

D. H.: Milyen ételeket ajánl azoknak, akik e szerint az étrend szerint kívánnak táplálkozni a jövőben?

Sz. G.: Tulajdonképpen minden hagyományos étel megfelelő, amelyben nincs gabonaféle, rizs, burgonya, cukor – azaz gyorsan felszívódó szénhidrátok –, nincsenek hüvelyesek (a bennük lévő lektin miatt) és nincsenek tejtermékek – közülük a sajt az egyetlen kompromisszum. Tartózkodni kell a növényi olaj és a margarin fogyasztásától az omega-6 és a transzzsír miatt. Ajánlott élelmiszerek: húsok, zsírok, vaj, zöldségek, gyümölcsök és a különböző magvak – kivéve az amerikai mogyorót. Sokaknak a reggeli okozza a legnagyobb problémát, megoldásként fantasztikus receptek olvashatók a weboldalamon, amelyeket lelkes paleohívek kísérleteztek ki.

D. H.: Hová fordulhatnak segítségért azok, akik a könyvben található tanácsokon és recepteken kívül alaposabb ismeretekre kívánnak szert tenni az étrenddel kapcsolatban?

Sz. G.: A paleolit táplálkozás témakörében már túl vagyunk az ezerháromszázadik blogbejegyzésen. Itt mindenki választ kaphat az őt foglalkoztató kérdésekre. Nekem is írhatnak, szívesen válaszolok, de a blogon feltett kérdésekből és válaszokból mások is okulhatnak.

D. H.: Hány éves kortól ajánlja a paleolit táplálkozást? Gyerekek is étkezhetnek ennek megfelelően?

Sz. G.: Mivel ez a természetes emberi étrend, a gyerekeknek is így kellene felnőniük. Őket persze nehezebb lesz átállítani, sokat számít a szülők elszántsága. Ám ahol asztmás, allergiás, elhízott, netán cukorbeteg a gyermek, ott teljes gyógyuláshoz vezethet ez a fajta táplálkozás. Az autizmusban szenvedő gyermekek állapotában is javulás érhető el ezzel az étrenddel. A gluténérzékenység gyakran rejtve marad, amelynek sokszor egyetlen tünete, hogy lassan fejlődik a gyerek. A vizsgálatok szoros kapcsolatot mutattak ki a cukorbetegség és egyéb autoimmun betegségek kialakulása és a gluténtartalmú ételek, valamint a tejtermékek fogyasztása között. A csecsemőtápszerek többsége tejporból készül, ami komoly veszélyforrást jelent.

D. H.: Hazai viszonylatban számos területen úttörő módon, korát, pályatársait megelőzve foglalkozott kényes kérdésekkel. Sosem érezte úgy, hogy nap mint nap szélmalomharcot kell vívnia?

Sz. G.: A kutató legjobb tudása és szándéka szerint végzi a munkáját, aztán a szakma vagy a közvélemény kikiáltja őt „fenegyereknek”, „radikálisnak”, „szcientológusnak”. Nem célom, hogy szembemenjek az uralkodó nézetekkel, csupán a tudomány legújabb eredményeinek megismerésére és azok összegezésére törekszem, ami gyakran provokatívnak hat. Nem érzem magam magányos farkasnak, hiszen a fizikai elszigeteltségen átívelnek a szellemi közösségek. Jóleső érzéssel tölt el egy igazabb teóriákat valló tudósközösség tagjának tudni magamat. Nagy erőt ad, hogy látom, mennyien nyitottak az újra azok közül – és itt a laikus nagyközönségre gondolok –, akiket a hivatalos tudomány már elárult. Mivel reménytelennek látom bármiről is meggyőzni ezt a begyepesedett szakmát, nem érzem szélmalomharcnak, ha csak azokhoz szólok, akiknek nyitott a füle az újra. Mellesleg, egyre több köztük a felvilágosult orvos is, ami külön öröm számomra.

Az interjút készítette: Dorogman Hédi.

Kiadói hír (Jaffa Kiadó)

A bejegyzés trackback címe:

https://bookline.blog.hu/api/trackback/id/tr721906858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása