A magánszféra egyik legrangosabb művészeti jutalmaként az ARTISJUS-díj az alkotót helyezi középpontba mind az irodalom, mind a zene területén. A díjátadóra 2010-ben április 16-án délután került sor az ARTISJUS-teremben.

 

KÖNNYűZENE

Dr. Szinger András, az ARTISJUS Egyesület főgazgatója adta át a könnyűzenei díjat az évtizedek óta megszokott 5 kategóriában.

Az év könnyőzeneszerzője 2010-ben Erdélyi András, a Back II Black együttes gitárosa lett, akinek a Funkybiotikum című album dalait köszönhetjük. A díjátadó Bolyki Balázs szerint ez a díj is megmutatja, hogy a sikeres előadók mögött figyelni kell a zenék alkotóira is, akikre általában kisebb figyelem jut.

Az év könnyőzenei szövegírója Hobo, aki tavalyi Circus Hungaricus című nagyhatású lemezének szuggesztív dalszövegei miatt érdemelte ki éppen most ezt a rangos elismerést. Bródy János a díj átadásakor elmondta: „ez az album nemzedéki önvizsgálat és társadalmi helyzetjelentés egy önmagához és elveihez hőséges öreg rocker szemével, aki bohócnak álcázza magát, hogy bölcsen kimondhassa: »a sikernek nem titka, hanem ára van«”

Az év könnyőzenei produkciója Palya Bea nevéhez főzidik. Az egyedülálló Egyszálének című album elbővölte az ARTISJUS Vezetiségét. A díjazottat méltató Wolf Péter zeneszerző
azt emelte ki, hogy nem lehet nem odafigyelni Beára – és ez a vitathatatlan tehetség és a napsütéses személyiség egyértelmű jele.

A könnyűzeneszerzői életműdíjat Balázs Fecó kapta, akinek 2009-ben jelent meg életművét átfogó Best of... lemeze. A laudáló Malek Miklós szerint Balázs Fecó neve egybeforrt a Korál együttes és a sitkei fesztivál sikerével; olyan zenész, akinek dalait meghallva soha nem kapcsoljuk el a rádiót.

Minden évben átadásra kerül az év magyarnóta-szerője díj is; ezt idén a siófoki Bognár Gyula kapta.

KOMOLYZENE

2010-ben az év komolyzenei alkotása díjat az ARTISJUS Vezetősége rendhagyó módon egy három éve elhunyt zeneszerzi, Pertis Jenő egy művének adta. Az Ember voltam című kórusmű a Korunk Zenéje hangversenysorozatának tavaly szeptemberi Megkésettő sbemutatók estjén hangzott el. Hollós Máté zeneszerző elmondta: ez az alkotás – a szerző
más műveivel együtt – ma is felfedezésszámba megy a korai utókor közönsége, kritikusi és kollegiális hallgatósága körében.

SZÉPIRODALOM

Az ARTISJUS Irodalmi Alapítvány elnöke, dr. Gönczöl Katalin egy Irodalmi Nagydíjat és három ösztöndíj jellegő Irodalmi Díjat adott át a rendezvényen. Az Alapítvány az ARTISJUS által beszedett irodalmi jogdíjak szerzik által felajánlott 10%-ából nyújt jutalmakat.

2010 Irodalmi Nagydíjasa: Balla Zsófia költőnő, aki A nyár barlangja című kötetével érdemelte ki a Kuratórium döntését. Ahogy a díjazottat méltató Ferencz Győző elmondta: Balla Zsófia legfőbb törekvése, hogy visszaadja a szavak megtépázott méltóságát, új kötetében poétikailag is izgalmas újításokat hozott.

Irodalmi Díjasok:

-Krusovszky Dénes költő, Elromlani milyen című verseskötetéért;
-Szilágyi Zsófia irodalomtörténész, A továbbélő Móricz című tanulmányáért;
-Tóth Krisztina költőnő, Magas labda című verseskötetéért.

Forrás és további információk a www.artisjus.hu/dij oldalon találhatók.

A bejegyzés trackback címe:

https://bookline.blog.hu/api/trackback/id/tr951934457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása