2010. május 25-én jelenik meg magyarul Paulo Coelho Brida című új regénye. Coelho a sikerlisták tanúsága szerint napjaink egyik legkedveltebb írója, könyvei több mint 160 országban 69 nyelven jelentek meg, és több mint 100 millió példányban keltek el. Sőt, a legtöbb nyelvre lefordított könyv szerzőjeként bekerült a Guinness-világrekorderek közé is. Az eredetileg 1990-ben megjelent könyv magyar nyelvű kiadása azonban nem csak azért izgalmas, mert az életmű eddig hiányzó, egyik utolsó darabja válik magyarul elérhetővé, hanem egy új vállalkozás is kapcsolódik hozzá. Ugyanis május 25-én a Brida  a papír alapú könyv premierjével egyidőben jelenik meg ekönyv formátumban is, így egy nemzetközi bestseller lesz az első magyar nyelvű ekönyv.


Persze nem könnyű eldönteni a kérdést, hogy melyik az első magyar ekönyv. Hiszen léteznek olyan weboldalak, ahol már kaphatók digitális formátumban könyvek, így a Litera-lapcsaládhoz tartozó Könyvkolónia közösségi portál keretében kortárs írók művei érhetőek el, melyek az oldalról ingyenesen letölthető szoftverrel olvashatóak. Emellett említhetjük még a Magyar Elektronikus Könyvtárat is, melynek szintén ingyenesen letölthető állományában magyar és világirodalom, ezek közül is elsősorban klasszikusok találhatók. Ezek a tartalmak azonban még nem szabványos e-könyv formátumúak, így kétséges, hogy a már forgalomban lévő olvasókon ezek hogyan, milyen módon használhatóak. A Brida ezzel szemben ePUB formátumban készül, amely 2007 szeptembere óta az International Digital Publishing Forum (IDPF) által is hivatalosnak nyilvánított ebook formátum, tehát ilyen értelemben beszélhetünk az első magyar ekönyvről.  Eszerint ebben az évben nálunk is megindul az ekönyvek gyártása és forgalmazása, bár egyelőre sokkal inkább a digitális olvasás népszerűsítése számít most, és nem feltétlenül a bevétel, legalábbis erre utal, hogy egy ilyen sikerkönyvvel indul a magyar ekönyvpiac története.

Az eKönyv Magyarország bejelentése szerint Coelho Brida című ekönyve 2010. május 25-én jelenik meg, és olyan extrákat tartalmaz majd, melyek kifejezetten a magyar kiadáshoz készülnek Coelho közreműködésével. A papír kiadás fogyasztói árához képest várhatóan 900 forinttal lesz olcsóbb a digitális verzió.


Ajánlónak álljon itt Paulo Coelho néhány sora a Bridáról:


„Eme harmadik regényemben, amit közvetlenül Az alkimista után írtam, egy fiatal nő történetét mesélem el, aki fejest ugrik a boszorkányságba és beleveti magát a különböző mágikus hagyományok megtapasztalásába.
A könyvben olyan témákat dolgozok fel, amelyek régóta foglalkoztatnak, így a Nagy Anya, a pogány vallások és a szerelem különböző felfogásainak kérdéseit.
Amikor ezt a könyvet írtam, sok elképzelés, mint például Isten női arca a legtöbb ember számára idegennek és furcsának hatott.
Ettől függetlenül észrevettem, hogy az idő múlásával az emberek egyre nyitottabbá válnak a világ megismerésére, és egyre kevésbé befolyásolják őket a társadalom rögzült szabályai.
»A legnemesebb dolog, amit egy emberi lény megtapasztalhat, az a Misztérium elfogadása.«
Érzésem szerint, a világ egyre inkább elfogadja a Misztérium létezését.
Kedves olvasóim, íme egy fiatal nő története!”

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bookline.blog.hu/api/trackback/id/tr371976171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wilbury 2010.05.05. 19:10:18

Lehet, hogy figyelmetlenül olvastam, de arra akar célozni a cikk írója, hogy Magyarországon még nem csináltak ePub formátumú könyvet ezelőtt a minősíthetetlen coelho előtt? Ezért első? Mert ezért biztos nem, mert nem egy ePubbal találkoztam már magyarul. Kicsit illogikus így nekem...

EvangelineS (törölt) 2010.05.25. 12:33:40

Nagyon szeretem az írásait,a Brida még pont nincs meg,de tervben van.Sztem a 11 perc a legjobb könyve.

Favale 2010.06.01. 16:50:11

Kedvelem Paulo Coelho írásait. Hamarosan be kell szereznem a Bridát is, mert pár idézetet már olvastam belőle az "Élet"-ben és a "Szerelem"-ben! :)

natkanat 2010.07.27. 09:51:21

Coelho a mai világirodalom legnagyobb széltolója. Az persze örvendetes, hogy sokan olvasnak miatta és sokan megélnek belôle, a magyar kiadója is. De ha az Ekönyvek is azt a pusztán kereskedelmi szabványt követik, amivel a kiadók és a terjesztôk rontják a közizlést az utóbbi években, akkor csak a kulturális értékzavar nô. Ôszintén szólva azt remélem, hogy mivel az Ekönyv elôállítása olcsó, vagyis nem kell, hogy a jövedelmezôség legyen az egyetlen szempont egy könyv kiadásánál, mostantól az igazi irodalom is versenyképesebb lesz.

wilbury 2010.07.27. 13:33:00

"Coelho a mai világirodalom legnagyobb széltolója"

Milyen igaz.
süti beállítások módosítása