Tom Perrotta: Little children

journal - 2010.05.27. 09:24

Címkék: perotta

A regényt a fenti cím alapján készült film hatására ismertem meg, mely itthon körülbelül 3 éve Apró titkok címmel került a mozikba, Kate Winslet és Patrick Wilson főszereplésével. A könyv 2004-ben íródott és a tengeren túlon bestsellerré vált – számomra pedig azon kevés kivételek közé tartozik, amikor az eredeti mű és a feldolgozás minőségileg egyenrangúak.

Ahogy David Lynch Kék bársonya filmen, úgy Tom Perrotta Little childrenje könyvben mutatja meg a békés kertváros felszín alatt húzódó újabb dimenzióját. Erről a helyszínről egy ismerős, jellemző kép él bennünk: napsütéses, zöldövezeti városrész, rendezett, szabályos családi házakkal, melyekhez ápolt kert tartozik, tiszta utcákkal, és kívülről teljesen átlagos családokkal. Elsőre gyönyörű. Másodszorra kissé unalmas is lehet… de nem feltétlenül - mivel a könyv e külső réteg mögé enged látni, ami nagyon izgalmas. Persze erre jó példa az ugyanezt a célt teljesíteni próbáló Született feleségek is, de epizódjaiban sok túlzással is találkozhatunk, továbbá a humor és izgalom kedvéért erősen elferdítik és sűrítik a valóságot. A könyvben azonban teljesen reális és életszerű helyzetekbe pillanathatunk be, melyeket nem érzünk erőltetettnek vagy hihetetlennek, hanem tökéletesen át tudjuk élni őket.


Lássuk, kik is ezek az „átlagemberek” és milyen is „békés” életük. Sarah, az intelligens, de átlagos külsejű nő, aki kislányát neveli, míg férje egész nap dolgozik, és egy internetes szexuális kalandba vonja be magát. A játszótéri anyukák, akik szépek, és mindent kibeszélnek – köztük Mary Ann, aki órarendszerűen minden héten kedd este 9-kor szexel férjével. Todd, aki szintén otthon maradt kisfiával, míg felesége a munkába temetkezik, és kapcsolatuk kezd ellaposodni. Ő nagyon vonzó a többi anyuka számára, még egy külön becenevet is kitaláltak neki, de megszólítani sohasem merték. Ronnie, a pedofil, aki elől a szülők távol tartják gyerekeiket, és Larry, Todd régi haverja, aki ennek a „mozgalomnak” az – egyre növekvő agresszióval felfűtött – vezetője.


Sarah és Todd szerelme a játszótéren veszi kezdetét. Itt indul a könyv alatt egyre növekvő feszültség, mely több szálon is fut: Sarah és Todd kapcsolatának akadályai, egyre növekvő vággyal és tenni akarással, Larry hadüzenetének durvulása a pedofillal kapcsolatban, Sarah férje perverziójának elhatalmasodása, Todd régóta halogatott záróvizsgájának közeledte, melyről csak felesége hiszi, hogy tényleg készül is rá, illetve annak egyre növekvő valószínűsége, hogy felesége tudomást szerez az eltitkolt és egyre komolyabb kapcsolatról.


Perrotta ezeket a szálakat tökéletes időzítéssel fűzi tovább fejezetről fejezetre, miközben egyre izgalmasabb lesz minden: a kertváros „békés” „átlagembereinek” élete innentől kezdve feszültséggel és aggodalommal terhelt lesz, mely gyorsuló tempóban halad az ismeretlen felé.

Sarah és Todd szerelmével kapcsolatban egy nagyon érdekes párhuzam található a könyvben. Idősebb barátnője ráveszi Sarah-t, hogy menjen el egy hasonló korúak alkotta könyvklubba, ahol érdekes módon éppen Flaubert: Bovaryné című művéről beszélgetnek. Sarah szerelme ma ugyanaz, mint amit a klasszikus történet képvisel, és amikor beszélnie kell róla, a régen nem különösebben kedvelt történet hirtelen jelentést kap, és a többi hölggyel ellentétben Bovaryné oldalára áll. A könyv további pozitívuma, hogy teljesen mai környezetben és hangulatban játszódik, az emberek problémái, dilemmái és a furcsa helyzetek mintha a mieink lennének.

Sajnos magyar nyelven a könyvet (még) nem adták ki, így egyelőre csak az angolul tudók élvezhetik.

billington ajánlója

A bejegyzés trackback címe:

https://bookline.blog.hu/api/trackback/id/tr32029727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása