Nagy élmény volt az erdélyi kortárs irodalomban jól ismert Balázs Imre József (irodalomkritikus, író, Korunk főszerkesztője) frissen megjelent gyermekverseit kézbe venni. A szerző azokat a verseit válogatta egybe Hanna-hinta kötetébe, amelyeket már a Napsugárból vagy a Szivárványból ismerhet az erdélyi gyerekolvasó.
Az idén a szerző két verses-kötettel lepte meg az erdélyi olvasóközönséget. A felnőtteknek szánt kötetének címe a Fogak nyoma (szintén a Koinónia Kiadó gondozásában jelent meg), mely a vidra állat köré font mitológikus, mítoszteremtő fantáziájával hozott újat költészetünkbe.


A Marosvásárhelyi 2009-es Könyvvásáron  bemutatott kötet "szinte minden darabjai mögött családi történet áll" -vallja a költő. Reméli azonban, hogy ezek a szövegek túllépnek a magánszférán, és az általános gyermeki mondanivalójuknak köszönhetően belépnek az egyetemes gyermekköltészetbe. A verseket olvasva evidenssé válik, hogy a gazdag költői képzelet szüleményei ebben a kötetben is a gyermekvilág mélyvilágának titkait idézik fel az olvasóban ráhangolódva az emberiség közös "anyanyelvére", a gyermekköltészet egyetemes forrására, az egyszerű rímekre, ritmusokra épülő népi gyermekdalokra, mondókákra, ahogy azt Weöres Sándor, Csoóri Sándor, Szilágyi Domokos gyermeklírájából ajándékba kaptuk. Balázs Imre József kötetében a hagyományos gyermekköltészet hangvétele, alapritmusa, zeneisége marad (ilyen értelemben klasszikus), csupán a kontextus, a tartalom változik (ezzel már új színt képvisel a erdélyi gyermekköltészet palettáján).


Vannak a szerző fennt említett kötetei között átfedések, hiszen a Hanna-hintába bekerültek versek az előbbi fenőttek szánt versekkötetből is (lásd Vidrakölyök játékai):


1.
Amikor megszülettem, a csillagok világítottak.
Amikor kicsi voltam a telehold világított.
Mostanában napos napokon nap világít.
Amikor rossz idő van, a felhős nap világít.

2.

Mit mond a zebra?
Zebr, zebr!
Mit mond az oroszlán?
Orr, orr!
Mit mond a varjú?
Varr, varr!
Mit mond a brontoszaurusz?
bront, bront!

3.

Ha beteg a vidrakölyök, akkor adnak neki

a lázára lázcsillapítót
az orrára orrcsillapítót
a fülére fülcsillapítót
a szájára szájcsillapítót
a hasára hascsillapítót (...)


Az ehhez hasonló versek szövege a végtelenségig folyathatók, egyfajta befejezetlen beszélgetésekként foghatók föl. Ez utóbbit a szerző csiklandózás ürügyén ajánlja szülők figyelmébe.

A kötet versei közül tehát kitűnnek a Vidra-könyvben (2006) már felvetett vidra-tematikájú versek (A vidrakölyök játékai, A vidrakölyök ismerősei, A vidrakölyök a szívről, Kisnyúl meséli a vidrakölyöknek), szomszédságukban foglalnak helyet a csiga-versek (A csigabiga expressz, Láz a csigaházban, A csigaház-labirintus, A csigakalapács), illetve egyéb, a hétköznapok csodáiban otthonosan mozgó gyermeki szemléletet tükröző darabok, mint a A holdkörte, Tűz mellett, vagy a gyermekvilág jellegzetes tárgyait, jelenségeit, életmozzanatait megörökítő versek: Hurkacsúszka, Hanna-hinta, A baba, Elalvás. Megannyi apró ötlet, költői lelemény!

A kötet számomra legkedvesebb darabja a Nem nyitom ki az ajtót, melyben a sajátos gyermeki látásmód, érzés-és gondolatvilág rejtőzik az egyszerű, hétköznapi életmozzanat mögött:

"Ha a szobaajtó nyitva van,
és látom anyát ülni benn, a gép előtt,
akkor itthon van anya,
odamegyek hozzá.

Ha a szobaabjtó csukva,
nem látom anyát,
pedig tudom, hogy ott van,
mert hallom, zúg a gép benn.
Ilyenkor nincs itthon anya,
nem megyek oda hozzá.

Kinyithatnám az ajtót,
és akkor újra itthon lenne anya.
De ha kinyitom,
egy kicsit mindig úgy néz rám,
mintha nagyon messze volna."

A kötet illusztrációi zseniálisan illeszkednek a szövegek tartalmához, következésképen méltóképpen avatják alkotójukat, Keszeg Ágnes Aranyvackor-díjas illusztrátort a könyv társzerzőjének.

Makkai Kinga ajánlója

A bejegyzés trackback címe:

https://bookline.blog.hu/api/trackback/id/tr722032333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása