Egy legendás vonat. Egy legendás írónő. És az ő legendás nyomozója. Kell erősebb garancia arra, hogy aki e könyvet kézbeveszi, legalább olyan izgalmas utazásra indul, minhta személyesn szállna fel az Orient-Expressz városokon és országhatárokon át zakatoló elegáns kocsijába?


Hercule Poirot előre nem látott ügye miatt indul Isztambulból hazafelé, mi mással, mint az Orient-Expresszel? E felső tízezer számára készült luxus vasút majdnem kimarad a kis belga életéből, ám legendás hírneve és a Hálókocsi Társaság igazgatójának baráti segítsége lehetővé teszi a világhírű nyomozónak, hogy a calais-i kocsi utasa legyen. Az ismert nyomozó útitársai nem kevésbé színes és érdekes emberek: egy magyar származású grófi pár, egy orosz grófnő és komornája, egy milliomos amerikai és titkára valamint komornyikja, egy ezredes, egy nyelvi nehézségekkel küzdő svéd misszionáriusnő, egy olasz autókereskedő, egy csendes angol, egy harsány „férjfogyasztó” asszonyság és egy bájos angol lány. E díszes kompánia rendelkezésére áll a kocsi tökéletes kalauza, Pierre.

Az utaslista teljes, csomagok a fedélzete: beszállás, indul az Orient-Expressz! Minden tökéletes: az ételek ízletesek, a társalgás élénk, az ablak előtt elsuhanó táj csodás, a vonat egyenletes tempóban zakatol. Történhet itt bármi baj? Igen, történhet. A vonat elakad egy hótorlasz miatt Jugoszlávia területén – mit lehet tenni, várni kell, míg jön a segítség. Apró kellemetlenség, de sajnos a természettel nem lehet dacolni.


Ám egy reggel történik valami, ami elfeledteti az egyre idegesebb utasokkal a hó okozta bajokat: az egyik utast holtan találják a hálófülkéjében. Természetes halál? Ugyan! A nyomok egyértelműek: az utast meggyilkolták! A hír elterjed és pánik tör ki: egy behavazott vonaton a gyilkos nem lehet máshol, mint az utasok között. De vajon ki volt az? És ki lesz a következő?  Ekkor lép színre a nagybajuszú belga és bár egyre több a nyom, a „segítő” jel, az ügy mégis egyre zavarosabb – és mintha a szálak a távoli múltba is vezetnének, igen távol az Orient-Expressztől.


A krimi koronázatlan királynőjének egyik legzseniálisabb műve méltán népszerű a világ minden táján: jól megkomponált, feszes szerkezet, üresjáratok nélküli dialógusok, az olvasót orránál fogva vezető mellékszálak – mind-mind hozzásegítenek az olvasásban való elmerüléshez, mert a gyanúsítottak száma ugyan véges, Poirot segítsége nélkül valószínűleg sose jönnénk rá arra, hogy a gyilkos... a gyilkos az, akire a legkevésbé gondolunk.


Hosszabb vonatúton kötelező olvasmány!
 

Györkei Roland ajánlója

A bejegyzés trackback címe:

https://bookline.blog.hu/api/trackback/id/tr442044187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása