Martin Lindstrom: Buyology – Truth and lies about why we buy a Kreatív Online ajánlásával


A Buyology szerint ha a vásárlási döntések zöme tudattalan, akkor az okokat sincs értelme máshol keresni.


„A hirdetők egy évszázada dobálják a falat tésztával, remélve, hogy odaragad” – azonosítja a problémát a dán Martin Lindstrom. A Buyology olyan kutatások eredményeit mutatja be – köztük a könyv kedvéért készült rekordméretűét –, amelyek fókuszcsoportok helyett az agyi aktivitáson keresztül vizsgálja a fogyasztók vásárlási döntéseit, és a marketing és a tudomány történelmi találkozásaként ünnepli magát. Ahhoz azonban túl sok benne a következtetés és túl kevés a kutatás, hogy valóban az legyen.


A Buyologyban így is zavarbaejtően sok vicces és relevatív példa szerepel: kiderül, pontosan miért van értelme a plázákban duzzadó ágyékú próbababákra kitenni az alsógatyákat, miért ízlik jobban a drágább bor, hogyan jön lázba azonnal a dohányosok vágyközpontja a leszoktató kampányoktól, és hogy az Apple-rajongás tulajdonképpen vallás, legalábbis pont ugyanazokat az agyterületeket tüzeli fel. Csak sajnos ezek kevéssé állnak össze rendszerré, úgyhogy a könyv inkább lesz érdekes olvasmány, mint gyakorlatban alkalmazható szakkönyv – hacsak nem vagyunk pénzzel kitömött multi, aki akármikor rendelhet egy MRI-vel összekötött fókuszcsoportos kutatást, ahogy a könyv szerint például a Microsoft, az Unilever vagy minden második parfümmárka teszi.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://bookline.blog.hu/api/trackback/id/tr962457289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása