Gyűlt már meg a baja az angol jelen idejű kérdésalkotással?  Vagy éppen a gyermeke vitt haza egy olyan dolgozatot, amely nagy piros hiányjel jelezte a „do” szócska hiányát?

Nos, erre a problémára Bill Martin Jr. Brown Bear, Brown Bear What do you See? (Illusztrációk Eric Carle) kínál biztos megoldást felnőttnek, gyermeknek egyaránt. Elég néhányszor gyermekünkkel végiglapozni a vékonyka kötetet, elismételni a fülbemászó kérdést, melyre a jó fülű gyerekek már első olvasásra megjegyzik a választ, és soha többé nem hagyjuk ki a kérdéseinkből, azt a kis „do” szócskát!


A már szinte klasszikusnak számító könyvet a Puffin - az angol Penguin kiadó gyermek könyveket kiadó csoportja adja ki. A borítón és a belső lapon egy barátságos barna medve látható, valamint a könyv alapját és címét képező kérdés olvasható.  A következő oldalon a szivárvány színei (plusz egy-két más szín is) ad alkalmat arra, hogy gyermekünkkel átismételjük a színek angol nevét.


A történet első dupla oldalán viszontlátjuk a borítóról már ismert medvét, a bal felső sarokban olvashatjuk az egész könyvön végig vonuló kérdést „Barna Medve, Barna Medve, mit látsz?” A válasz a jobb alsó sarokban olvasható’ „Látok egy rám néző piros madarat.”
A könyv szerkezete igen egyszerű, 10 dupla oldal közepén 10 nagy méretű, élénk színű állat – piros madár, sárga kacsa, kék ló, zöld béka stb. – látható, a bal felső sarokban a kérdés, a jobb alsó sarokban a válasz, mely a következő oldalon található állatra utal. A kérdés nyelvileg egyszerű, az ismétlés („barna medve, barna medve”) különös ritmust ad neki.  A kérdés-felelet párosa lehetőséget ad arra, hogy párbeszédszerűen olvassuk a gyermekkel a történetet: a szülő felteszi a kérdést, majd felvillantja a következő oldal képét, hogy a gyermek már mondhassa is a választ.


A történet egy kis csavarral végződik: a majmot gyerekek nézik, s kit néznek a gyerekek? A könyvben szereplő összes állatot, akik mind ott sorakoznak a történet utolsó oldalán lehetőséget nyújtva a kis olvasónak, hogy átismételhesse az állatok neveit, az ezt követő oldal pedig újra a szivárvány színeit tartalmazza a színek átismétlését segítve.
A könyv nem nyelvkönyv, angol anyanyelvű gyerekek számára készült, mégis ajánlom az angol nyelvvel éppen ismerkedő gyerekeknek otthoni, vagy iskolai közös olvasásra.
Nyelvi anyaga a színek, az állatok angol nevei, és a „mit látsz… -látok egy” kérdés-felelet ismétlődése.


Ami különösen élvezetessé teszi a könyvet, az a lehetőség a közös olvasásra, hogy a szülő és a gyerek közösen adhassa elő a párbeszédet. Szórakozás és nyelvlecke egyben, ez Bill Martin Jr. könyve. Nem véletlenül ért már meg számtalan kiadást 1984 óta.


Stefán Ildikó ajánlója
 

A bejegyzés trackback címe:

https://bookline.blog.hu/api/trackback/id/tr672100432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása