Egek ura

journal - 2010.09.02. 09:47

Címkék: walter kirn

Az Egek ura című film forgatókönyve idén már egy Golden Globe-díjat bezsebelt, elvitte a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál legjobb forgatókönyv díját és a Brit Film- és Televíziós Akadémia legjobb adaptált forgatókönyvének járó díját. A sikeres forgatókönyvhöz mindenképpen hozzájárult, hogy Walter Kirn az eredeti, azonos című könyv szerzője közreműködött a forgatókönyv elkészítésében, habár a filmet Jason Reitman és Sheldon Turner jegyzi.


Az adaptáció nagyon bátor, nem keveset módosított az öt évvel korábban elkészült könyv történetén, hogy a film eszközeivel ábrázolja a multinacionális nagyvállalatok világát és a globalizáció által kitermelt otthontalan utazókat.  A könyv és a film főszereplője a leépítések szakembere, folyamatosan úton van, és tömegével rúgja ki az embereket. Ő az, aki élete nagy részét szállodákban és repülőkön tölti, legközelebbi barátai az alkalmi utastársak és a légiutas-kísérők. Nincs lakása, mindene, amije van belefér egy kézitáskába, amit örökké magával hordoz.


Kirn 2001-ben még nem is sejthette, mennyire aktuális lesz műve.

Angyalosy Eszter a Nyitott Könyvműhely szerkesztője könyv és film kapcsolatáról beszél az Egek ura kapcsán.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bookline.blog.hu/api/trackback/id/tr362177182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása