Mario Vargas Llosa  perui születésű író kapta az irodalmi Nobel-díjat. A Svéd Akadémia közleményében az írót "igazi nemzetközi polgárnak" nevezte. A döntés indoklása szerint "a hatalomszerkezetek feltérképezése és az egyén ellenállásának, lázadásának, valamint kudarcának az erőteljes ábrázolása" miatt érdemelte meg a díjat. Vargas Llosa a Nobel-díjat december 10-én veheti át.

Már első regénye, az 1962-ben megjelent, önéletrajzi ihletésű A város és a kutyák meghozta számára a széles körű nemzetközi elismerést. A regény cselekménye a perui társadalom válságos világát szimbolizáló limai katonaiskolában játszódik, ahol az erőszak és megalázás módszereire nevelik a fiatalokat. Második, A zöld palota című fordulatos meseszövésű regényben Llosa átfogó képet fest a perui társadalomról, és rávilágít a fehérek és az indiánok világa között tátongó szakadékra. A hetvenes-nyolcvanas években sorban jelentek meg kitűnő regényei (Pantaleón és a hölgyvendégek, 1973; Háború a világ végén, 1981; Mayta története, 1984; Ki ölte meg Palomino Molerót, 1986, A beszélő, 1987; Szeretem a mostohámat, 1988).

Llosa nemcsak regényeiben, hanem publicisztikáiban, előadásaiban gyakran kifejti véleményét a terrorizmusról, a diktatúrák elleni harcról, a globalizációról, a nők helyzetéről és persze a kultúráról. Sőt a kilencvenes években komolyan politizált is. 1990-ben hazájában, Peruban a Demokrata Front vezetőjeként eséllyel indult az elnökválasztáson, és csak kevéssel maradt le a győztes Alberto Fujimori mögött. Gyakran szólal fel a demokrácia és az emberi jogok védelmében, bírálja a latin-amerikai baloldali vezetőket.

A bejegyzés trackback címe:

https://bookline.blog.hu/api/trackback/id/tr652355880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SACA 2010.10.12. 11:40:53

Végre olyan ember kap meg egy hatalmas díjat aki alaposan rászolgált!
MÁR NAGYON RÉGÓTA VÁRTAM VARGAS irodalmi Nobel-díját!
süti beállítások módosítása