Goncourt-díj 2010

journal - 2010.11.08. 15:26

Címkék: michel houellebecq



Az egyik legismertebb francia kortárs író, Michel Houellebecq kapta meg ma a legrangosabb francia irodalmi díjat, a Goncourt-t La carte et le territoire (A térkép és a felségterület) című regényéért.

A negyven nyelvre lefordított szerzőnek – akinek eddig 3 millió példányban keltek el a világon a művei – ez az ötödik regénye, de már az előző hármat is jelölték a Goncourt-ra. Houellebecq regényei megrázóak és elgondolkodtatóak, megosztják a közvéleményt: van aki a legjobb európai írók közé sorolja, mások viszont pornográfiával vádolják. Michel Houellebecq 1998-ban robbant be a köztudatba a Magyarországon is nagy sikert aratott Elemi részecskék című regényével.

A Houellebecq-nek a korábbiaknál kevésbé reménytelen és klasszikusabb könyvével ezúttal sikerült meghódítania az irodalmi életet és a nagyközönséget is. A La carte et le territoire főszereplője egy Jed Martin nevű fiatal művész, aki régi Michelin-térképek fényképezésével lett befutott alkotó. A könyv kifigurázza a párizsi művészvilágot, egy csomó celeb feltűnik benne, két híradós és egy műsorvezető saját néven is szerepel. A történetben ráadásul egy híres-hírhedt, iszákos, rosszul öltözött, kétes illatú Houllebecq nevű író is megjelenik, aki persze nem az igazi Houellebecq.

Forrás: hirkereso.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://bookline.blog.hu/api/trackback/id/tr382433855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása