Elvis Presley születésének 75 éves évfordulója alkalmából november 8-án jelenik meg a Viva Elvis album, melyet a Cirque du Soleil Viva Elvis bemutatója inspirált.

A Cirque du Soleil társulat legújabb darabjában Elvis életének és zenei pályafutásának állít egyedülálló, 21-ik századi emléket. A társulat előadásainak különleges világa és akrobatikus elemei emberek ezreit vonzza szerte a világon. A montreali társulat hazánkban is egyre ismertebb, hamarosan második előadásuk lesz látható hazánkban. Emellett Hajdú Szabolcs filmjében a Fehér tenyérben is felbukkanak, sőt a Műhely Alapítvány közreműködésével a társulat már táncosokat is keresett hazánkban.


Az új cirkusz műfaját megteremtő Cirque du Soleil előadásai, nevével ellentétben, sokkal inkább rokonságba hozhatók a mozgásszínház világával, mint a hagyományos cirkusszal: akrobatái jellemzően az emberi test teljesítő-képességének határait feszegetik, ám maga a test és a mozgás kapcsolata sokszor az előadás fő témájaként is megjelenik. Ezt egészítik a cirkusz hagyományos elemei, azaz a zsonglőrmutatványok, a légtornászszámok, a szóban vagy hangokban életre keltett komikum. Zenéi sem hasonlítanak a tradicionális cirkuszban megszokott dallamvilághoz. A Cirque du Soleil minden előadását egyfajta jellemző zenei „stílus” kíséri: a Draliont különféle dobok uralják, az Alegriában a harmonikáé és a hegedűé a főszerep, a Zumanity alaphangzását a szaxofon és a zongora határozza meg, attól függően, hogy az előadás milyen hangulatot követel, az idén Las Vegasban bemutatott Viva ELVIS produkciójuk pedig már címében is sokat mondó.

 
“Vajon hogy hangzanának Elvis dalai, ha ma írná őket?” – ebből a kérdésből indult ki Erich van Tourneaua, a Cirque du Soleil Viva ELVIS produkciójának zenei igazgatója és rendezője. Elvis szellemének felidézése volt a célunk, a lemez elkészítésével egyfajta hidat építettünk a  Király zenéje és jövőbeli rajongói közé.” - mondja van Tourneaua.
 
Van Tourneau és asszisztense, Hugo Bombardier több, mint 3000 órát töltött el számtalan Elvis album, film, koncert és interjú áttekintésével, miközben a Viva ELVIS zenéjén dolgozott. A produkcióhoz több mint 17 000 hangminta készült Elvis felvételeiből, s  egy-egy dalból - néhol csak az ütem változtatásával - rengeteg verzió lett. A Viva ELVIS lemez elkészítésekor van Tourneau a dalok érzelmi töltését szerette volna kihangsúlyozni és felfokozni, úgy burkolva őket ragga, punk vagy akár hip-hop köntösbe, hogy az eredeti felvételek mondanivalója maximálisan megmaradjon.
 
Elvis zenei zsenialitásának minden egyes korszakát ünnepelendő produkció és a Viva ELVIS lemez egyaránt tartalmaz ‘50-es évekbeli dalokat a Király híressé válásának kezdeteitől, emellett filmzenéiből, győzedelmes színpadi visszatérésének idejéből (68 Special) és feledhetetlen Las Vegas-beli fellépéseinek korszakából is ízelítőt kapunk.
A Burning Love, a Suspicious Minds, a Blue Suede Shoes és az It's Now or Never egyike azoknak a daloknak, amik újraértelmezve kerültek fel erre a kivételes albumra.
 
Az előadás alapján készített stúdióalbum megőrzi az eredeti Elvis-hangzás jellegzetességeit. A lemez széles zenei spektrumot ölel át, blues, rockabilly, gospel, folk és pop egyaránt fellelhető rajta, emellett a garázs rock, a punk és hip-hop műfajokból is merítkezik, így hűen érzékelteti Elvis sokoldalúságát.

Kiadói hír (Sony Music) felhasználásával

A bejegyzés trackback címe:

https://bookline.blog.hu/api/trackback/id/tr922315281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása