Év elején az élet a szobában történik. Lámpafénynél, könyvvel a kezünkben sejtjük a tavaszt, de hogy mi van a levegőben, arról csak tippjeink vannak. Ha úgy érzi, önnek még az sincs, nem is trendkövető, különösen legyen résen! Mert máris trendi lett. Minden, amit idén látni, hordani, hallani, érezni kell…

 
1. Újromantika
Az élet néha szép. A tervezők már a válság idején azzal kecsegtettek bennünket, hogy a kifutókon az ártatlanság kora közeleg. Idén áttetsző muszlinokkal, csipkékkel, virágmintákkal vissza is csempészik a fiatalság angyali romlottságát a cinikus mindennapokba. Hódít az összes pasztell, türkiz, lila, üde zöld, tízéves száműzetés után még a barackszínt is rehabilitálták. Ha nem akarunk túlkoros királykisasszonyként vagy elsőáldozóként az utcára lépni, a virágminták és áttetsző anyagok farmerrel kombinálva simán eladhatók bohém hippisikként is.
 
2. Biosminkes realizmus
Két éve már, hogy megszülettek az első no smink címlapok, Monica Bellucci, Sophie Marceau vállalta korát, arcát, mosolyát, nevetőráncait. Magyar hírességek (Eszenyi Enikő, Gryllus Dorka, Kerekes Vica, Ebergényi Réka, Hámori Gabi) is követték példájukat. Miközben a közösségi oldalakon már a tizenévesek is retusált képeket adnak közre magukról, a trendkutatók állítják, hamarosan visszatér a természet egyszerűsége, vége a felpumpált szépségnek. Jönnek a biosminkek, a növényi őssejtek, és a felnőtt nőkre emlékeztető modellek.
 
3. Kubista bevásárlótáskák
Mindent visz a modern kubizmus a technológiában, az építészetben, a tárgyi környezetben, csomagolásban. Letisztult formákra, artisztikus nyugalomra vágyunk a pulzáló, kusza világban. Ehhez néha elég rápillantanunk kedvenc divatmárkánk újrahasznosított papírból készült reklámtáskájára. Néhány cég olyan maximalista minimalizmus terén, hogy még márkanevet sem hajlandó a termékein feltüntetni. (Helyette inkább valami szellemes üzenetet.) Az üresség legyen velünk!
 
4. Nőies individualizmus
Van ilyen? Igen, tőlünk nyugatabbra. Magyarország mindenfajta felmérés szerint a világ legindividualistább nemzetei közé tartozik, ám sajnos inkább könyöklős, rivalizálós, macsó individualizmusban élünk. Skandináviát, Hollandiát ezzel szemben az egyéni értékeket, az eredetiséget és a belső harmóniát szem előtt tartó „feminin individualizmus” trendje jellemzi. Állítólag lassan, de biztosan hozzánk is megérkezik.
 
5. Tárgyiasult spiritualizmus
A dalai latte nagyon megy, egy tajvani hotelben rendelhető. Mióta a dalai láma náluk éjszakázott, a tejhab az imádkozó spirituális vezetőt formázza. Meditációs mobilszolgáltatások, jin-jang órák, zen kütyük is segítségünkre lehetnek a belső útkeresésben. Újabban pudingok is. Földi örömök a megvilágosodás útján megpihenőknek.
 
6. Az utca stílusa
A luxusdivatházak kiküldték követeiket az utcára. A trendguruk köztünk járnak, hogy tájékozódjanak, mi lesz a divat. Az utca embere diktál, különösen, ha fiatal, kreatív és pimasz. A divatbloggerek akkor számítanak frissnek és hamvasnak, ha nem arról tudósítanak, ami divatberkekben történik, hanem ami underground jelenségként, fű alatt. Aki először mond ki egy új kulcsszót, annak sokan keresik kegyeit. Egy ideig.
 
7. A demokratikus vásárlás
Nem véletlenül próbálnak a luxusmárkák az utca emberének kedvében járni, a fogyasztó hangja még sosem volt hangosabb! A közösségi oldalakon, on-line piacokon nem fel, hanem lefelé viszik az árakat a felhasználók.
 
8. Kivagyiság helyett kreativitás!
Az ékszer már rég nem a rongyrázásról, sokkal inkább az önkifejezésről szól, elég csak kedvenc, napi hangulatunkhoz igazított karkötőinkre gondolni. "Charmos" kiegészítők frontján minőségben és népszerűségben még mindig a műfaj megalkotója, az idén 10 éves PANDORA vezet. Aki készített már egyedi karkötőt, az tudja: az élet fontos pillanatainak felelevenítése arany, ezüst és drágakő charmokkal dupla élvezet.
 
 
 
 
9. Alacsony sarok
Már senki sem reménykedett benne, mégis megtörtént: feltűntek a lapos sarkú cipők a kifutón. Még Louis Vuitton is az ortopéd orvosok által javallott három centi mellett tette le a voksát. Új korszak az evolúcióban, mi, nők végre a sarkunkra álltunk!
 
10. Az azonnaliság divatja
Őfelsége, az angol királynő sem engedheti meg magának, hogy távol tartsa magát a közösségi kommunikációtól. Ha sok-sok felfelé mutató hüvelykujjra vágyik, alattvalóinak folyamatosan csiripelni kell. A Twitter- és Facebook-marketing idén tetőzik, jövőre viszont átveszik szerepüket a Youtube és a Linkedin felületek, ahol célzottabban lehet a fogyasztókat megszólítani.
 
11. A változás trendje
A trend azt jelzi, hogy magába a változásba, az újba vagyunk szerelmesek. De nagyon. Ez vajon a fogyasztói társadalom visszafordíthatatlan őrülete, vagy már egy bölcsebb spirituális korszak barátkozása a mulandósággal? Nézzünk befelé, és töprengjünk rajta egy keveset. Csend.
 
 

Vass Virág: író és a nőiesség szakértője

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bookline.blog.hu/api/trackback/id/tr702636216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása