A sakk a játék, melynek célja a sakk-matt - “ Halál a királyra”.  Aki érdekelődik a sakk története iránt, de nincs kanala végigrágni valami komoly kultúrtörténeti munkát annak ez a könyv a megadja a válaszokat. De ha valakit nem érdekel a sakk, akkor most majd fogja.
A történet téren és időn át sodorja a szereplőket, akik mégis mind ugyanannak a játszámak a résztvevői. A könyv születésében nem kis szerepe volt az OPEC embargo idején Algériában eltöltött éveknek, ahol az írónő, csak úgy mint hősnője számítástechnikai szakértőként dolgozott.


Catherine Velis, inteligens, gyakorlatias fiatal nő, aki nem hajlandó munkáltatója nyomására tisztességtelen alkut kötni, így állhatatossága elnyeri méltó büntetését és olyan megbízást kap, amely minden korábbinál nagyobb kihívások elé állítja, mind emberileg, mind szakmailag.  Algírba helyezik át, ahol az akkor még csak formálodó OPEC részére kell számítástechnikai fejlesztéseket végeznie. Mielőtt távozik New Yorkból különös eseményeknek lesz tanúja és még nem is sejti, hogy ott és akkor kezdődik el a játsza, melynek Ő akaratán kívül a kulcsfigurája. Algériába érkezve kell rádöbbenie, hogy bár Ő cseppett sem tartja alkalmasnak magát a már ismert és még ismeretelen feladatai teljesítésre, a játszma többi résztvevő teljesen biztos benne, hogy  erre ő a megfelelő személy. A varázslatos ország, a sivatag forró levegője gyorsan magával ragadja, már a kockázat sem riasztja vissza attól, hogy a rejtélyes Montglane-i sakk készlet nyomába eredjen. A sakk készlet legendája a történelem jeles és jeltelen figuráinak történetén keresztül vezeti őt egy kozmikus titok felé.


Mireille a csinos és kissé szertelen apáca a Montglani apatság falai között az apátasszony bölcs és elnéző szeme előtt cseperedik ifjú hölgyé. Kalandvágya sokszor szertelenségekre ragadja, ezért őszintén meglepődik mikor unokahúgával Valentinel együtt az apátasszony fontos küldetést bízz rájuk. A kolostor falaiban több száz éven át rejtegetett sakk készlet darabjait kell Párizsba vinni és elrejteni. Korábbi unalmas életük egy szempillantás alatt csodálatos kalanddá válik. Ám Párizs életének vidám pezsgő napjai fölé árnyékot vett a francia forradalom és a két fiatal apáca immár az életét kockáztatja, hogy megóvja a sakk készlet titkát. Ébredező nőieségük és a sakk készlet titkának súlya a szenvedélyek útvesztőjébe sodorja őket. Mireille vállát egyre nagyobb teherként nyomja megbízatása, de ő beválltva az apátasszony hozzá fűzött reményeit hosszú útra kell, hogy végül Algírba érve megértse és beteljesítse küldetését.


E két erős és szenvedélyes nőalak történtén keresztül meséli el nekünk Katherine Neville a montglane-i sakk készlet legendáját. Aki megszerzi a sakk készlet minden darabját és megfejti annak ősi titkát olyan hatalom birtokába jut, mely megváltoztathatja a történelem menetét.


Nyolc- ennyi idős volt Katherine Neville mikor írni kezdett. (19)88, ebben az évben jelent meg Nyolc című első regénye. Az írőnőnek a keleti kultúrák iránti nyitottsága, a helyszínek ismerete, és történelmi tudása révén sikerült egy mesteri kalandregényt írnia, amely kiragadja olvasóját a mindennapok egyhangúságából és varázslatos kalandok részesévé teszi. A kalandregények kedvelő sajnálattal fogják tapasztalni, hogy Katherine Nevillenek ez az egyetlen magyarul megjelent regénye. 

Halász Zsuzsanna ajánlója

A bejegyzés trackback címe:

https://bookline.blog.hu/api/trackback/id/tr431901253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása