Szegedi Katalint nem kell bemutatnI, kollázsos, finom és gyönyörű technikájú képeit, légies figuráit mindenki messziről felismeri. Ahogy a Mindentvarró tű könyvbemutatóján is mondta valaki a közönség soraiból: már a vékony gerincéről is tudja, ha Szegedi Katalin könyvét látja a polcon. Boldizsár Ildikó Királylány születik címmel írt mesekönyvének illusztrátoraként  Elekes Dóra kérdezte.

Elekes Dóra: Elsősorban „lányos” meséskönyveket illusztrálsz. Főként külső vagy belső okok játszanak közre abban, hogy így alakult?

Szegedi Katalin: Szerintem ezt így nem lehet egyértelműen kijelenteni. Inkább talán úgy fogalmaznék, hogy a mesekönyvekben felbukkanó szép női figurák miatt sok esetben eleve kislányok számára veszik meg a könyveimet, akik szívesen azonosulnak a szépséges királylány szerepével. Ezek a könyvek egyáltalán nem csak a lányokat érdeklik, egyrészt mert ahol királylány van, ott sárkány is van, másrészt pedig azért,  mert a családokban a fiútestvérek is „ráharapnak” ezekre a  könyvekre. Szerintem ez így nagyon is rendjén van. Nagyon sok általam illusztrált klasszikus mesekönyv természetesen mindenki számára íródott, emellett nem nagyon szeretem ilyen nemi-alapon elkülöníteni a történeteket. A Királylány születik talán kivétel, mert az valóban elsősorban lányos könyv, de hálistennek többször előfordult már, hogy kisfiú, sőt felnőtt férfi számára kellett dedikálni ezt a könyvet. De hamarosan visszabeillentjük a nemi egyensúlyt a könyv királyfis párjával....


E. D.: Érdekes a Királylány születikben alkalmazott kollázstechnika – egy-egy adott képbe mindenféle, a külső tárgyi világból vett díszítőelemet beemelsz. Beszélnél erről a technikáról?

Sz. K.:  Ezt a technikát pár éve alkalmazom. Akkor kezdtem bevezetni az illusztrációimon, amikor meguntam a korábban évekig használt akvarellt. Egy fiktív képsorozat készítésekor szerettem bele, és azóta többé-kevésbé ezzel a techikával illusztrálom az utóbbi időkben készített könyveimet. Mostanában egyre elterjedtebb, egyre divatosabb ezzel a technikával illusztrálni gyermekkönyveket – éppen emiatt lassan váltani szeretnék, mert én nem nagyon szeretek a divattal párhuzamosan haladni.
Maga a technika, bár most újra virágkorát éli, természetesen nem újkeletű. A múlt század tízes-húszas éveiben elképesztően modern és vagány képek születtek ebben a szellemben.
Túl sokat nem tudok erről a technikáról beszélni, a lényege az, hogy egy csomó vackot ragasztgat az ember a képeire...

E. D.: Hogyan találtatok egymásra Boldizsár Ildikóval? Hogyan működtök együtt? Közösen alakítjátok ki egy-egy könyv képi világát, vagy teljesen szabad kezet kapsz?

Sz. K.: Mint kiderült, mindketten régóta csodáltuk egymás művészetét, és mindketten titkon reménykedtünk abban, hogy egyszer talán összefutunk egy munka erejéig... Fantasztikus egymásra találás volt a Móra Kiadó felkérése pár évvel ezelőtt, amikor a Boszorkányos mesék című könyvön együtt dolgoztunk. Ez sorsfordító volt, azóta hűséges alkotópáros vagyunk. Ez persze nem jelenti azt, hogy ő ne dolgozhatna más grafikusssal, vagy én ne illusztrálnám más írók műveit, szó sincs róla, de igazi örömünnep mindig, amikor együtt dolgozhatunk.
Nem, nem közösen alakítjuk ki egy-egy könyv képi világát, illetve nem olyan értelemben, hogy ő bármit is kérne, javasolna.Tulajdonképpen soha egyetlen szót sem beszélünk erről. Éppen azért szeretek Ildikóval dolgozni, mert a meséi anélkül is beszélnek a szavak mögött, hogy bármiféle külön instrukcióra szükség lenne. Neki elég egy karaktert akár csak egyetlen szóval jellemeznie a művében, az már számomra tökéletesen elegendő információ: pontosan tudom, hogy milyennek kell ábrázolnom a figurát.

Kiadói hír (Naphegy)

A bejegyzés trackback címe:

https://bookline.blog.hu/api/trackback/id/tr122012970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ilweran · http://konyvvizsgalok.blogspot.com 2010.05.27. 16:39:03

Boldizsár Ildikó meséi és Szegedi Katalin rajzai önmagukban is varázslatosak, elképzelni sem tudok szerencsésebb "egymásra találást" mint az övék. A Királylány születik az elmúlt év egyik legkedvesebb meglepetése számomra, és bár "lányos" egyáltalán nem "kislányos", huszonévesekként keresztbe-kasul ajándékoztuk barátnőimmel egymásnak, és meghatottan, elérzékenyülten olvastuk-csodáltuk. Nagyon szép és nagyon kedves könyv, annak meg különösen örülök, hogy készül a "királyfis" párja is.

Frubigél 2010.06.06. 22:07:23

Igazán nőies, kislányos, mesebeli alakjai vannak, tündérei, királylányai ,hölgyei ruhája - már-már divattervezői sajátosságokkal rendelkeznek. Szívesen adnék ajándékba kislányomnak Szegedi Katalin öltöztetős babát :-) annyira megfogott a stílusa.
süti beállítások módosítása