Belóg a sorba

journal - 2010.12.03. 16:56



Simon During (szerk.)
The Cultural Studies Reader

Egy kultúrakutatási antológia szokatlan lehet a Kreatívban, pedig ideillik, elvégre arról a világról szól, amivel minden szakember naponta dolgozik.


A kultúrakutatóknál nincs belterjesebb tenyészet, éppen ezért úgy ajánljuk ezt a könyvet a szakma figyelmébe, hogy megpróbáljuk elkerülni a szövegbe beletöltött kulturális tőke burjánzását. A bevezető példánk: a General Motors egymillió dollárt költött célcsoport- és kultúrakutatásra, mielőtt elkészítette volna a Ford városi alternatív életmódra szabott, 2005-ös Gorilla modelljét.


Hogy mi köze van ennek Simon During imponálóan teljességre törekvő, aktualizált kiadású szöveggyűjteményéhez? A GM kutatócsoportja bizton használta a következő terminusokat: szubkultúrák, rassz, nők, elképzelt közösség, stílus, többértelműség, alternatív életmód, kulturális politika stb… Ezekre a kérdésfelvetésekre Simon During antológiája tartalmazza majdnem az összes, ma már klasszikusnak számító bölcseleti szöveget, legyen szó műalkotásokról, szubkultúrákról, faji emancipációról, feminizmusról vagy szexualitásról. Akad persze hiányérzetünk, de ezt majd megbeszéljük e rovat korábbi, azóta valóban kultúrakutatónak állt szerkesztőjével.

Bátorfy Attila ajánlója

A bejegyzés trackback címe:

https://bookline.blog.hu/api/trackback/id/tr772455320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása