Egy igazi olasz tiramisura hasonlít a Bookline májusi Top50 sikerlistája, hiszen a legjobb három írást egyszerre jellemzi lágy romantika, kesernyés vadság és fajsúlyos gondolatiság. Mindhárom helyet újoncok birtokolják: az elsőn Vavyan Fable Habospitéje, a másodikon hazánk bestseller gurujának, Leslie L. Lawrence-nek A villogó fények kolostora I-II. című démonregénye trónol, míg Csernus Imre A fájdalom arcai c. előadás kiadványával a bronzérmet teheti nyakába.

Erősen ellentmondásosnak tűnnek a különböző olvasási trendek májusban: fülledt nyári izgalmak és lélektani mélyenszántó gondolatok egyaránt megtalálhatóak a Bookline Top50 listájának élvonalában. Persze ez a tendencia arra is utalhat, hogy májusban megint a nők vettek több könyvet a kezükbe: a Habospite, Paulo Coehlo Alefje, a debütáló Fábián Janka Emma szerelme vagy Rakovszky Zsuzsa VS c. regénye az előbbi, míg Dr. Csernus  okfejtései, Csíkszentmihályi Mihály Életre hangolva című írása vagy  az utóbbi kategóriákra lehet jó példa.

A képlet azonban még ennél is összetettebb. A történelem, még pontosabban a magyar történelem iránt felélénkült az érdeklődés a hazai olvasótársadalom körében: Cieger András 11. helyen álló Politikai korrupció a Monarchia Magyarországán, 1867-1918 c. értekezése, Paul Lendvai Az eltékozolt ország c. aktuálpolitikai írása (21. hely) vagy Hahner Péter 100 történelmi tévhit (28. hely), illetve az Újabb 100 történelmi tévhit c. gyűjteményei (40. hely) mind-mind erről a tendenciáról tanúskodnak.

Persze nem csak a szavak, de a számok is árulkodóak: William P. Young A viskó c. regényével elorozta a csúcstartók első helyét a szintén nem kispályás Larsson Stiegtől, így ő lett a lista legrégebbi éllovasa, egészen pontosan 344 napja erősíti a Top50 mezőnyt. George R. R. Martin – aki mint a neve is mutatja, szereti ismételni önmagát – fantasy sorozatával, A tűz és jég dala főcímű köteteivel háromszor is tiszteletét teszi a hazai olvasóknál az 5., a 8. és a 43. helyeken. Bár egy tömény „habospitével” indult a sor, mégis meg kell, hogy jegyezzük: a bikini szezon idén a könyvpiacot is elérte.Lénárt Gitta Élő édességek c. receptgyűjteménye, melyben kizárólag nyers hozzávalókból készült cukormentes finomságok receptjeit találhatja az olvasó, illetve Pierre Franckh Kívánjuk a karcsúságot c. önsegítő könyve egyaránt a kíváncsi szempárok számára szeretne felkészíteni bennünket.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bookline.blog.hu/api/trackback/id/tr942961913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása