A Twilight Saga befejező kötete Hajnalhasadás címmel június 3-án jelenik meg. Ebből alkalomból a pályázatunkra beérkezett kritikákból válogattunk.

Ezelőtt, nem igazán szerettem olvasni, nem tudtak lekötni a könyvek és sokkal inkább a televíziós meséket kísértem figyelemmel. Aztán egy nap, amikor a kezembe vettem a könyvet és nem bírtam letenni, akkor jöttem rá milyen klassz dolog is olvasni, elképesztően jó, amikor elindul a belső mozi és alig várod, hogy még többet olvashass, a még izgalmasabb részekhez érj. Az Alkonyatnak köszönhetem, hogy felfedeztem a könyvek világát.

Alkonyat! Kinek mi jut eszébe erről a szóról? Esetleg egy napszak, vagy sokkal inkább, Stephenie Meyer világhírű Twilight (Alkonyat) című regénye, ami egy halandó lány és egy vámpírfiú szerelmét meséli el, megtűzdelve némi akcióval, romantikával és izgalommal. A mára már négy kötetesre dúzzadt történet villámként söpört végig a világon - beleértve kis hazánkat is, ahol 2009-ben jelent meg elsőként -, kiváltva ezzel egyfajta tömeges hisztériát. Olyan sikereket taszított le a képzeletbeli dobogóról, mint például a Harry Potter. A vámpírőrület gyorsan szedi áldozatait és megállíthatatlanul tör előre. Rengeteg fiatal vette kezébe ezt az igen vaskos kötetet, még azok is akik egy ilyen nagy terjedelmű könyv láttán fejvesztve menekülnének, a könyvesboltból.


A történet középpontjában Isabella Marie Swan áll, aki apjához költözik a mindig vizes, borús kisvárosba, Forksba. Bella megismerkedik egy fiúval, Edward Cullen-el, aki tele van titkokkal. Edward meglehetősen furcsán viselkedik a lánnyal, egyszer barátkozni akar vele, keresi a társaságát, másszor pedig még csak észre sem veszi. Bella-t meglehetősen megviseli ez a fajta magatartás és a rengeteg rejtély, ami a fiút körülveszi. Hideg bőr, sebezhetetlenség, változó szemszín, gyorsaság..stb. Bella idővel felfedi a titkát, miszerint a fiú egy 109 éves vámpír, Edward és családja, azonban a "vega" életmódot választotta. A történet előrehaladtával szerelmük egyre jobban kibontakozik. A dolgok azonbaz felborulnak amikor váratlanul felbukkan egy régi ellenség...


Ezelőtt is voltak már vámpíros történetek, azonban ez még sem olyan mint a többi. Ezek a vámpírok nem igazán hasonlítanak a 19. században megjelenet vámpírregényekhez. A 21. század vámpírjai közül némelyikük "vega" életmódot folytat, azaz, csak és kifejezetten állati vért fogyasztanak. Edward testvéreivel együtt próbál beilleszkedni a társadalomba, nem alszanak koporsókba, nincsenek nagy kastélyok, várárkok, nem változnak denevérré és még a napfény sem árt nekik, csupán márványként csillog tőle a bőrük. Ezzel egy sokkal "lightosabb" vámpírkultuszt teremtett Meyer, ami sokkal szerethetőbb és a fiatalabb korosztály számára is megfelelő. Kevesebb erőszak, több romantika és izgalom.
 Bella, mint a főszereplő halandó lány, meglehetősen átlagos tulajdonságokkal rendelkezik. Barna haj, barna szem, se nem magas, se nem alacsony és még csak nem is olyan kiemelkedően jó a tanulásban. Az öltözködése sem kihívó és enyhén szólva ügyetlen, amiben el lehet esni, abban elesik, ahol meg lehet csúszni, ott megcsúszik. Nincsenek igazi barátai, csak néhány felszínes kapcsolata, ami nem sokat ér. Akárcsak mi átlagos lányok, sokkal jobban hasonlít ránk, mint Amerika népszerű, hosszú szőke hajú, pom-pom lányaira.
 

Edward jelleme sokkal visszafogodtabb az elődeinél, folyamatosan retteg, hogy a szeretett lánynak, Bellának baja esik. Próbálja a távolságot megtartani kettőjük között, azonban nem sikerül neki. Óvja még a széltől is és folyamatosan magát okolja, az olyan dolgokért, amik még csak meg sem történtek, de megtörténhetnek, ha Bella vele van. Meglehetősen önmarcangoló típus. Ez az a dolog, ami talán egy kicsit idegesítővé válhat, ez a fajta "szenvedés" egy idő után már zavaró. Ez az egy negatívum, amit meg tudnák említeni.


Összegzésként elmondhatom, hogy ez egy olyan mű, amit idősnek fiatalnak egyaránt csak ajánlani tudok. Egy teljesen más világot, mutat be, nem a megszokott vámpírkerettel és a szereplők sem a sablonos, megszokott jellemmekkel rendelkeznek.

Schalbert Marianna ajánlója


 

A bejegyzés trackback címe:

https://bookline.blog.hu/api/trackback/id/tr722044043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NickyCica21 2010.06.16. 16:15:48

Az igazság az,hogy alig vártam,hogy a kezembe vehessem.Mikor reggel telefonált a futár,már tűkön ültem.Csak egy problémám volt : nagyon hamar a végére értem.Le sem tudtam tenni!!!!Ha csak pár percem volt,már a kezemben volt a könyv.IMÁDTAM!EZT IS!!!Az összeset!!!
süti beállítások módosítása