A múlt évben év vége felé közeledve az osztály az Alkonyat című filmet nézte. Akkor még úgy gondoltam, a címe nem igazán sokat mondó. És akkor megtörtént: mindenki feszült figyelemmel a filmre koncentrált, szünetre se mentünk ki. Később megtudtam, hogy a film egy könyv alapján készült. Úgy éreztem, hogy mindenképpen meg kell kaparintanom azt a könyvet.

Az ügy érdekében kölcsönkértem barátnőm példányát, majd később megrendeltem. A könyvet nem bírtam letenni, annyival magával ragadott. Sok érdekes és új dolgot tudtam meg, ami a filmből sajnos kimaradt. A kötetben sokkal inkább összefüggőnek tűnik egy-egy esemény, mint a filmvásznon. Rólam sokan tudják, hogy nem a szívem csücskei a könyvek. De azóta megvásároltam a további két részt is.

Egyszerűen annyira el lehet merülni benne, hogy szinte megszűnik a külvilág. Amikor olvasod magad elé képzeled Bellát, vajon milyen arcot vághat, bele éled magad a Swan-lány helyzetébe, ahonnan nehéz kiszakadnod: átéled minden örömét, bánatát, félelmét, idegességét. Elképzeled Edward angyali, hamiskás mosolyát, vagy éppenséggel Jacob vigyorgását, Charlie megdöbbenését lánya érzésein, Carlisle-t, a szőke filmszínészként kinéző orvost, vagy éppenséggel Alice kecsességét, Rosalie szépségét, Esme törékenységét, a nyugalmat árasztó Jaspert, Emett izmos, kigyúrt külsejét. Bella kezdetben kényszerhelyzetként kezeli, hogy Forksban éljen, ahol nem fogja találni önmagát, helyét az iskolában, és megítélése szerint barátja se lesz sok. Ám mindennek az ellenkezője sül el: Bella megtalálja önmagát, helyét, barátait és Őt. Őt aki mellé kell ülnie az első napon. Edward látszólagos utálattal fogadja a lányt, de később sok minden megváltozik. Egy idő után Bella Edward világának része lesz, s egyben a Cullen családnak is. Egy bizonyos délután után a lány rádöbben, hogy Forks mégsem egy esős, eseménytelen hely. Azon a délután Cullenék játékához három alak csatlakozna, akik közül az egyik nyomkövető, ő James. James nem tud ellenállni Bella illatának, s követni kezdi. A lány eleget tesz, több követelésének is, míg a Cullen család rájuk nem talál…

Mindenféleképpen a könyv verziót ajánlom, mert ott tényleg kibontakoztathatod fantáziádat, beleélésedet. Ha tetszett, ez a kötet, mindenféleképpen olvasd el a folytatásokat, ami még több átélést, örömöt, bánatot nyújthat. A második részben kibontakozik egy igaz barát feltétlen szeretete, a harmadik rész a döntések könyve – barátság vagy szerelem, a negyedik kötet a befejező rész, ahol elolvashatod Bella emberi létének végét. Ha Edward szemszögéből vagy kíváncsi, hogy ő hogyan élte meg érzéseit, akkor olvasd a Twilight-sagát mintha az ő helyében lennél.

Podmaniczky Mónika ajánlója

A bejegyzés trackback címe:

https://bookline.blog.hu/api/trackback/id/tr932044077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wilbury 2010.06.03. 16:42:06

Kicsit egysíkú lett ez a blog. Az utolsó 3 bejegyzés erről a romantikus vámpírkönyvről szól, de érdemes lenne megszámolni, hogy hány egyéb bejegyzés szólt még uerről. Biztos, hogy a blogot csak 12-16 éves lányok olvassák?
Másnak nem jár semmi? ...

Teddakezed 2010.06.04. 12:38:14

drága wilbury! ezek a bejegyzések a bookline-s pályázatra íródtak. és ezeket közzé teszik. ha nem tetszik vmi akkor írjál a saját kedvenc könyvedről.

wilbury 2010.06.04. 14:56:19

Milyen pályázat? És mindenki a vámpírokról írt?

journal 2010.06.04. 15:05:29

Összesen 26 ajánló érkezett a pályázatra, és ebből 5 vámpíros. Szerintem, nem rossz arány. A beérkezett írásokat folyamatosan töltjük fel az oldalra, így még két hétig biztosan az olvasói ajánlások lesznek kinn, közte sok izgalmas írással.

EvangelineS (törölt) 2010.06.07. 13:24:51

Én nem bánom a vámpíros ajánlókat,nagyon szeretem őket! a Hajnalhasadást pár napja vettem meg,akkora mint egy féltégla de már alig várom h legyen időm elolvasni...
süti beállítások módosítása