"Rettegek attól, ha valaki azt tanítja, hogy ez vagy az az izmus vagy elmélet az egyedül célravezető. ( ) Nekünk eklektikusoknak kell lennünk. Én nem engedhetem meg, hogy a munkámat alárendeljem egyetlen elméleti iskolának. ( ) Nincs olyan kulcs, amely minden zárat felnyit. Az csak álkulcs lehet. Ha én egyetlen iskolához vagy eszméhez leszegődnék, akkor álkulcsot tartanék a kezemben. Tehát nekem olyan kulcscsomóm van, amin rengeteg kulcs van."

A Nyitott Könyvműhely A sámán nyaklánca címmel megjelentetett tanulmánykötetében  Boglár Lajos írásai füzérré állnak össze, akár egy piaroa sámán énekei. Ahogyan minden transzállapot és varázslat az egység felé irányul, és csak a teljesség tükrében válhat beteljesüléssé, úgy ezek a tanulmányok is egymáshoz fűzve egészként rajzolják elénk a neves etnológus pályaívét. A kötet olvasmányos stílusa miatt egyaránt élvezetes az indián kultúrák iránt érdeklődő nagyközönségnek és a szakembereknek. Ajánlóként alljon itt Boglár Lajos 1968-ben készített azonos című filmjéből egy részlet.

 


Boglár Lajos Brazíliában született és élt tizenhárom évig, az indiánok közelében. Ezért utazott évente - már felnőtt néprajzkutatóként - több ezer kilométert, hogy a nambikuarákkal, a piaorákkal, a guaranikkal, majd a wayanákkal éljen. Hetvenkét évesen ment utoljára az őserdőbe, a botokudó indiánok közé.

Elsősorban mint amerikanista, a dél-amerikai indián kultúrák nemzetközileg tisztelt szakértőjét, vallásantropológust lehet ismerni. Mindenekelőtt azonban ki kell emelni iskolateremtő tevékenységét.

A kulturális antropológia egyetemi oktatásának intézményesülése az egykori szocialista országok közül először Magyarországon indult meg 1989-1990-ben, Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. Ennek alapítója és első vezetője Boglár Lajos volt, aki több évtizeden keresztül tartott előadásokat és szemináriumokat. Korábban a Folklór Tanszéken végzett oktatói tevékenységet, és már akkor láthatóvá vált  iskolateremtő képessége , az a fajta karizma, amely képessé tette arra, hogy a hallgatóknak olyan lelkes csoportját gyűjtse maga köré, amely arra készül, hogy a világ kultúráit megismerje. Ez lett az alapja annak a "mozgalomnak", amely 1989-ben az ún. amerikai típusú kulturális antropológia magyarországi meghonosítását tűzte ki céljául.

A "Boglár Iskola" 1989-1990-es megalapítása egyértelműen amerikai típusú, résztvevő megfigyeléses terepmunkán alapuló kulturális antropológiát jelent, ami alapvető fordulatot hozott a magyarországi tudományos életben, és ebben Boglár Lajos döntő szerepet játszott.

Az idézet forrása:
Boglár Lajos: Relatív viszonyaim (Öninterjú). Magyar Lettre, 2001. nyár.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bookline.blog.hu/api/trackback/id/tr122135728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása