Észbontó

journal - 2010.07.25. 15:31

Címkék: csíkszentmihályi mihály



Csíkszentmihályi Mihály: Kreativitás a Kreatív Online ajánlásával

Az amerikai magyar pszichológusprofesszor lehántja a misztikumot az alkotóerőről, és milyen jól teszi.

Úgy tűnik, ez a könyvajánló most az amerikás magyaroké, Csíkszentmihályi Mihály ráadásul olyan elbűvölő dolgokat ír az előszóban, hogy: „az olvasó azt gondolhatná, hogy felesleges egy kreativitásról szóló könyvet magyarra fordítani, hiszen a szellemi alkotás Magyarországon mindennapos dolog", pedig ha tudná. A könyv mindenképpen hiánypótló, a „fedezd fel belső gyermeked”, „alkotó erőink felszabadítása” és hasonló kiadványok között üdítően hat egy tudományos értekezés a témáról. Vagy legalábbis tudományos igényű: Csíkszentmihályi tanítványaival kilencvenegy kreatívnak tartott emberrel, tudósokkal, művészekkel készített mélyinterjúkat, és ebből vont le általános tanulságokat. A könyv nem a – mondjuk úgy – hétköznapi kreativitásról szól, amikor valaki nagyon ügyesen rendezi be a lakását, és még a falakat is bohókás színűre festi, hanem amikor nyomot hagy a világban, illetve Csíkszentmihályi szavaival: megváltoztatja a kultúra egy tartományát, azaz egy tudományterületet, művészeti ágat.

A könyv leghasznosabb vonása – már persze a végén adott konkrét tanácsokon túl (mert azért ez sem marad el) – hogy megpróbál eloszlatni bizonyos tévhiteket, például hogy a kreatív emberek szükségszerűen lököttek egy kicsit, aszociálisak (nem azok, csak másra figyelnek), vagy hogy muszáj gyerekkorukban, sőt akár felnőttkorukban is nehéz körülmények között élniük. Nem, a kreativitásnak inkább az kedvez, ha van hozzá energiánk, időnk, biztos hátterünk. Aki az agyából él, olvassa el a könyvet, hasznos. (Szalai-Burszán Balázs kritikája)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bookline.blog.hu/api/trackback/id/tr752457304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása