Mint minden népszerű műfajnak, így a kriminek is megvannak a maga jól bevett kliséi. Klasszikus karakterek, nyomozás és indítékok, akárcsak a bűnügyi történetek bő másfél évszázadában megjelent regények többségében, így szinte lehetetlen feladatnak tűnhet újat alkotni manapság a műfajban (ennek köszönhető többek közt a történelmi krimik nagy népszerűsége, mert egy-egy múltbéli atmoszféra kellemesen meg tudja fűszerezi, az amúgy unalomig ismert történetvezetést). Sherlock Holmes, Philip Marlowe, Hercule Poirot, mind egyediek voltak megjelenésükkor, hisz ki ne ismerné a folyton pipázó, utazósapkás detektív, vagy a hatalmas bajszú, makulátlan öltözékű nyomozó figuráját a műfaj igazi klasszikusaitól? Mégis, ha belegondolunk, ezek csak külsőségek. Sohasem láthattunk bele a főhős gondolataiba, sohasem tudhattuk meg, hogy mi játszódik le a lelkében, sosem derült ki hogy ki is bújt a jellegzetes jelmezek mögé.


Lawrence Block főszereplője, Matthew Scudder azonban teljesen eltér a jól megszokott, sablonnal rajzolt nyomozóktól. Külsőleg egy teljesen átlagos ember, ha találkoznánk vele az utcán, egyszerűen kikerülnénk és mennénk tovább a dolgunkra. Block mégis olyan alakot teremtett Scudder személyében, aki páratlannak mondható a krimik világában. Scuddert olyan lelki gyötrődések és erkölcsi kérdések foglalkoztatják, amik eddig idegenek voltak a bűnügyi regényektől, eközben Block olyan átérzéssel fonja a történetet, ami a legtehetségesebb szépíróknak is becsületére válna.


Scudder tizenkét éve hamisan tanúskodott, hogy a rácsok mögé juttasson egy James Leo Motley nevű veszélyes pszichopatát. Motley azonban letöltötte a büntetését, és elkezdi beteljesíteni a Scuddernek tett ígéretét: megöli a volt rendőrt, a „nőivel” együtt. Motley sorra végzi ki a volt szeretőket, barátokat, névrokonokat, mindenkit, akit kapcsolatba tud hozni a volt rendőrrel. Scudder nyomozni kezd, de mintha egy fantomot üldözne, csak a női holttestek jelzik a fenevad útját. A kutatás reménytelen, és az ex-rendőr lassan sodródik arra az útra, amiről úgy hitte, sikerült örökre letérnie.


Krimiként semmi újat nem nyújt a Hosszú út a sírkertbe, a gyilkos kiléte az első oldalaktól nyilvánvaló, szemtanúk és nyomok alig vannak. Mégis, a sorozat megkerülhetetlen darabja a modern krimi irodalomnak, egyfajta fejlődésregénynek is tekinthető. Scudder személyében olyan élő és átélhető karaktert teremtett Block, akihez hasonló talán sosem volt a műfajban. Block büszke new yorkiként festi meg a várost, ami él, lüktet, és annak is tökéletesen megelevenedik, aki még sosem járt a Nagy Almában. A Hosszú út a sírkertbe egy páratlan sorozat része, ami olyan témákat boncolgat, mint az önbíráskodás, az élet igazságossága, és az emberi elme legsötétebb gondolatai.
 

Hegedűs Robin ajánlója

A bejegyzés trackback címe:

https://bookline.blog.hu/api/trackback/id/tr162455382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása