Legújabb itthon megjelent könyvében, a Jamie főzőiskolájában a vagány angol szakács mozgalmat indít: meg akarja tanítani az angolokat olcsón és egészségesen étkezni. Nálunk ebből nem lesz forradalom, de néhány klassz recepttel gazdagabbak lehetünk.

Nehéz eldönteni, mulatságos vagy elkeserítő az, hogy mi számít elérhető házikosztnak Jamie Oliver szerint, illetve Magyarországon mi számít annak. Legújabb könyvében, a Jamie főzőiskolájában az angol szakács mozgalmat indít: meg akarja tanítani az angolokat olcsón és egészségesen étkezni, illetve otthon főzni. Elmondása szerint jó oka van rá, ugyanis Európában az angolok fogyasztják a készen kapható ételek 50%-át. Nem mozognak, ártalmas vacakokat esznek, aminek eredményeképp már megszületett az az generáció, akik rövidebb ideig élnek majd, mint szüleik. A könyv olvasóival ezért fogadalmat irat alá a szerző: minden fejezetből egy receptet meg kell tanulni, és legalább két embernek tovább kell adni a tudást.


Az angoloknál divatba jött a készétel

Szeretném azt gondolni, hogy nálunk nincs ekkora a gáz. Persze mi sem mozgunk, és mi is sok zsírt eszünk, de legalább nem jött annyira divatba a készétel, mint az angoloknál, mert nálunk az anyukák igenis főznek. Más kérdés, hogy milyen alapanyagokból. Ezen a téren elkelne itt is egy forradalom. Újrafogalmazom tehát: nálunk nem a készételekkel van a baj. Egészen mások a problémák az étkezéssel kapcsolatban - sokkal inkább a hozzáférhető alapanyagokról, az anyagi lehetőségekről kellene beszélnünk.

Épp ezért kacagtam fel hangosan, amikor a Kavarva pirított garnéla recept bevezetőjében Jamie Oliver azt írja,  ez egy olyan étel, amihez bármelyik szupermarket polcáról össze lehet kapkodni a hozzávalókat. Szívesen megnézném azt a kapkodást ötfűszer keverék, friss garnéla, koriander és földimogyoró-olaj után a sarki közértben.


Ez persze nem von le semmit a könyv erényeiből: nagyon jó alapokat ad az otthoni főzéshez, sőt, a magyar átlagnak kifejezetten egzotikus eszköztárat ad a kezébe. Jamie Olivertől megszokott, könnyedséggel elővezetett receptek tényleg azt a benyomást keltik, hogy egy báránysültet bárki képes pillanatok összedobni. A recept pontos betartása eseten, ez igaz is. Oliver végig fogja az olvasó kezét. A könyvben sok alaptechnikával ismerkedhetünk meg, és a könnyű receptek elkészítése során ezeket gyakorolhatjuk és el is sajátíthatjuk. A sok fázisfotó és pontos leírás is a segítségünkre lehet.

Nem, eperlevél nem szerepel köztük

Levesszerető nemzetünk izgalmas recepteket találhat a könyvben, és a fejleszthető saláták is bizonyosan sokunk fantáziáját beindítja. Csodálatra méltó Jamie Oliver törekvése, hogy szerethetővé és izgalmassá tegye az otthoni főzést. Számos recepthez további variációs lehetőségeket, inspiráló ötleteket ad. Külön oldalon foglalkozik a levesbetétekkel - nem, eperlevél nem szerepel köztük.

Mindezek ellenére nem ez lesz az a könyv, ami forradalmasítja Magyarországon az étkezési szokásokat, egészen egyszerűen azért, mert az alapanyagok nagy része beszerezhetetlen, vagy csak sok utánajárással, és drágán érhető el. A bélszín, a bárány és a tengeri halak nem részei az itthoni átlagos családi étrendnek, de még ha ez a könyv meg is hozná hozzá a kedvünket, nem feltétlenül fogjuk tudni megengedni magunknak. Az ételek nagy része ismeretlenül hangzik, ki tudja, hogy mi az a bhaji, az aloo gogni, a chow mein vagy a kedgeree? Aki tudja, az van annyira gasztrosznob, hogy nem Jamie Oliver alapkönyvéből főz, aki pedig nem tudja, az jó eséllyel megijed. A könyv Magyarországon tehát azoknak a kissé bizonytalan kezdő szakácsoknak szól, akik nagyon szeretnének főzni, és nyitottak a nemzetközi konyhairányzatokra. És ott vannak persze a Jamie Oliver rajongók, akik biztosan megveszik majd ezt a retro dizájnnal megáldott kötetet is.

Szerző: Lila Füge

Az ajánló a Dívány.hu és a Bookline Journal együttműködésében jött létre.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://bookline.blog.hu/api/trackback/id/tr1002521560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása