Ranschburg Jenőt két új könyvéről Pataki Erzsébet kérdezte.

Pataki Erzsébet: Új köteteiben a serdülők gondjaira irányítja a figyelmet.
Mi az oka, hogy ez a korosztály ennyire előtérbe került? Az egyre gyakoribb iskolai agresszió?

Ranschburg Jenő: Feltehetően ez is. A felnőtté válás nehéz, konfliktusokkal terhelt időszak, mely igen gyakran stresszhelyzethez vezet. A Nyugtalan gyerekek című kötet a serdülőkori hiperaktivitással  és agresszióval foglalkozik: bemutatom, mi jellemzi ezeket a gyerekeket és
bízom benne, hogy a szülők ráismernek azokra, akikre ráillik ez a jellemzés.

P.E.: Súlyosabb probléma az agresszió - illetve a bűnözés, amikor a serdülő durva és agresszív mind az emberekkel, mind az állatokkal, csal és lop, megszegi a törvényt.

R. J.: Már óvodáskorban is kimutathatók az "előhírnökök": a makacs engedetlenség, az indulatrohamok, de a beilleszkedési zavarok kibontakozásában a szülők személyisége, a család hatása, esetenként a szülők válása meghatározó lehet.  .

P.E.: A mélységből kiáltok című kötet a depresszióval, öngyilkossággal és a kábítószer-fogyasztással foglalkozik. Milyen helyzetek vezethetnek a depresszióhoz?

R. J.: A stressznek van fontos szerepe a depresszió kialakulásában.
A stessz okai lehetnek: a konfliktus a szülővel, testvérekkel, az iskolával, de akár a szülők anyagi helyzetében beállott változás is.
A konfliktusok tehát általában otthon, vagy az iskolában jelentkeznek. A kialakult depresszió tartós tünetekkel jár: a reménytelenség, elszigeteltség, az értéktelenség fájó érzésével, mely hosszú időn keresztül kísérőjévé válhat a serdülő életének.
 
 
P.E.: Miért követ el a serdülő öngyilkosságot?

R. J.: Talán elsősorban a menekülést említem: egy számára kilátástalannak ítélt helyzettől, - persze, ezek többnyire csak a serdülő részére tűnnek megoldhatatlannak: egy iskolai bukás, meghiúsult egyetemi felvétel stb.
Gyakori ok az alkohol és drogfogyasztás, vagy a büntető öngyilkosság, amikor a serdülő a hátramaradottakban akar bűntudatot ébreszteni.

P.E.: Lesz-e folytatás?

R. J.: Igen, hamarosan elkészül a harmadik kötet, mely a serdülők szexuális problémáival, párkapcsolatával, nemi életük konfliktusaival foglalkozik.
 

 

Kiadói hír (Saxum Kiadó)

A bejegyzés trackback címe:

https://bookline.blog.hu/api/trackback/id/tr221903594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása