Így ünnepeltünk

journal - 2010.04.26. 16:35

Címkék: könyvfesztivál

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a könyv igazi ünnepe, ebből az alkalomból 24 országból érkeztek íróvendégek és kiállítók, s a díszvendég Izrael mellett először állított ki arab ország, Szaúd-Arábia, de először köszönthettünk brazil, vietnámi, osztrák kiadót Budapesten. A díszvendég-írót, a világhírű Amos Ozt nagy figyelem, érdeklődés és szeretet övezte. Először fordult elő, hogy a Budapest Nagydíjas új könyvét az első két nap szétkapkodták.

Ez alkalomból barátságos, szabadtéri pavilonnal készültünk, és olvasgatásra hívogattuk a fesztivál termérdek programja és látnivalója után pihennni vágyókat. Bútoraink és installációnk a környezettudatosság és kreatív újrafelhasználás jegyében használt molinókból készültek a Medence Csoport közreműködésével.

A könyvfesztivál arra is jó alkalom, hogy felmérjük a legújabb könyvkínálatot, és kiválasszuk a következő olvasnivalóinkat. Az idén kiállított 50 ezer kötetből 250 könyv erre az alkalomra jelent meg, így talán a döntésben segítségre lehetnek az átadott díjak.

Az MKKE (Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése) az idén tizedszer adta át az Év kiadója díjat, amit a Magvető Könyvkiadó vehetett át, a második helyet megosztva az Európa Kiadó és a Kalligram Kiadó, a harmadikat pedig a General Press Kiadó nyerte el. Az elismerés biztosíték arra, hogy ezen kiadók könyvei kiemelt figyelmet érdemelnek, így biztattuk mindenkit, hogy válogasson ezen kiadók kötetei közül.  Hagyományosan az IBBY (Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa) Magyar Szekciója is átadta díjait az Év Gyermekkönyve kategóriában:  Bagossy László A sötétben látó tündér című könyvéért,  Tóth Krisztina  Florence Jenner-Metz: Neked írok, Apu!  című művének fordításáért,  valamint Schein Gábor Irijám és Jonibe verses mese gyermekeknek és felnőtteknek című kötetéért. Rófusz Kinga illusztrátori, Csukás István életmű díjat kapott. Az oktatást legszínvonalasabban szolgáló könyvnek, valamint hangoskönyvnek járó Budai-díjat a Föld Napja Alapítvány gondozásában megjelent, Nálatok nőnek-e még égig érő paszulyok?  című kötete, illetve a Petőfi  Irodalmi Múzeum  Mesélő térképek a Nyugat íróinak életéről szól hangoskönyve érdemelte ki.
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bookline.blog.hu/api/trackback/id/tr111953099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Betkó 2010.06.01. 14:53:44

Kint voltam jómagam is, nagyon sok szép remek kiadvánnyal, regénnyel, képregénnyel találkoztam. Számomra a legmeglepőbb a képregény.hu standja volt, nem is gondoltam volna, hogy ilyen termékenyek, ráadásul a gyerekeknek tervezett pavilonban is ott voltak, tehát mindjárt két helyen lehetett beléjük botlani. Ez profi hozzáállás, remélem hasznos volt nekik is és minden kiadónak a seregszemle.

Jövőre is megyek!

B
süti beállítások módosítása