Bár két éves kortól ajánlják, Tessloff és Babilon Kiadó Formák - Játékos felfedezője olyan könyv, amit bátran nézegethet már egy egyéves gyermek is. Egyszerűen felépített, csupán tíz oldalból álló könyvről van szó, melynek mérete, nagysága éppen ideális, igaz, egy egészen kicsi gyereknek még nehéz lenne tartani, de éppen ez a jó benne, hogy apa, anya vagy egy nagyobb testvér, nagyszülő, barát, rokon fogja a könyvet, tartja az ölében a kisgyereket, és mesél.

 


A könyvben nincsenek történetek, nincsenek mesék, csupán a formák varázslatos világa, mely nem a mértani közömbösség, a „Tanuld meg! – Fontos!” parancsot tartalmazzák, hanem arra épít, ami körülveheti, körülveszi magát a kisgyereket is. Tágyképes mesekönyv, mely időnkét valóban fontos tárgyakat, ismerős dolgokat tartalmaz, sokszor azonban csupán arra hívja fel a figyelmet, hogy mi minden van körülöttünk: kör, négyzet, háromszög, félkör, ovális, téglalap, szív, kúp, félhold vagy akár csillag formájában.
Ha azonban mindez nem lenne elég, ha kevésnek bizonyulna a mese a tárgyakról, a labdáról, a párnáról, a vitorláról vagy a szemüvegről, ha már többre vágyna a kisgyermek, mintsem hogy hasonlóságokat, különbözőségeket fedezzen fel, akkor jön a könyv titokzatossága, a borítón csak beilleszthető elemeknek titulált varázslatos dolog.
 Egy-egy forma ugyanis, már-már térbeli, hiszen a kör alakú napocska alatt egy mosolygó arc, a virágokkal teli, négyzet alakú ablak alatt egy kíváncsi kismacska, a félkör alakú görögdinnye alatt már csak a megrágott héj lapul. Minden oldalon van egy kicsik által is kézbe vehető, kellően vastag, kellően érdekes, tapintható, forgatható, újra és újra visszailleszthető forma – mely alatt ott egy új kép, egy változás, apró kedvesség, mosolygós humor. Ettől lesz érdekes ez a könyv még egy kétévesnek is, hiszen a formákat előre kivehetjük, ő keresheti meg a helyüket, első kirakóvá, játékká is válhat.


Persze vannak formák, mint például a szív, melyből nem találtak hasonlót sem a szerzők, az illusztrátor, pedig több olyan növény is van, melynek a levele minden kétséget kizáróan szív alakú, és így ez az oldal kissé egysíkú lett. Ugyanakkor leleményes mesélők ennél az oldalnál például belefoghatnak a nagyságra utaló szavak, kifejezések említésébe, tanításába is, miszerint létezik pici, kicsi, nagy és még nagyobb is – akár az eddig megismert formák mindegyikéből. De ha egyáltalán nincs ötletünk, nyugodtan bízzuk magunkat csemeténkre, aki eddigre minden bizonnyal olyat tud nekünk ötletként felvetni, amire mi magunk ugyan nem gondoltunk, de számára fontos, érdekes, játékosan megtanult ismeretté változó megjegyzés, gondolat, tartalom lesz.


A könyvet gyermekpszichológusok nyomán megtervezett, az életkornak megfelelő, kissé sablonisztikus képek illusztrálják, az viszont vitathatatlan, hogy semmilyen bántó, nyugtalanságot, furcsaságot nem tartalmaz. Összességében elmondható, hogy ez a könyv valóban nagyon jó móka lehet: meséhez, játékhoz és a játékos tanuláshoz is.

Papp Noémi ajánlója


 

A bejegyzés trackback címe:

https://bookline.blog.hu/api/trackback/id/tr992100459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása