fosztóKépző

journal - 2010.11.29. 10:40

Címkék: barna robert



Interjú Barna Róberttel fosztóKépző címmel megjelent könyvéről
 
 
Marló: Azt sugallja a fosztóKépző cím, hogy lehet egyszerre veszíteni és nyerni. Hogy lehet? Vagy valami másról van szó?
 
Barna Róbert: Az élet is ilyen. Gazdagodik és pusztul, lebomlik és épül egyszerre.  A könyvem címéül azért választottam ezt a kifejezést, mert jól jellemzi ezt a kettőséget. És ezért is választottam egy olyan figurát, aki bolondnak látszik, de egyáltalán nem biztos, hogy az is. Egy biztos, ő olyan személyiség, aki szembe megy az általánosan elfogadott életfelfogással, aki lebontja az ismert szabályokat, és ezzel – mintegy önkénytelen – új nézőpontot hoz létre. A főszereplő neve Fekete Péter.  Tudjuk, hogy a gyerekek kedvenc kártyajátékában nem nagy öröm, ha az emberhez épp az a kártya kerül, amelyiken „ő  van”.  Mindenki szabadulni igyekszik ettől a kártyától. Az nyer, aki megszabadult. Ügyeskedni kell. Ügyeskedik is mindenki. Az én Fekete Péterem is. Ő viszont azért tesz meg mindent, hogy „elfogadják”, hogy „nyerjenek vele”.  Az ő győzelme mások veresége, és ez fordítva is igaz.
Egyszerre van minden. Vereség és győzelem. Ez az élet nagy játéka. Mi más ez, mint képzése a szellemnek?

 
Marló: Történelmi korokon, nemzedékek sorsán ível át a regény, mégis (és kizárólag) jelen időben íródott. Miért kellett a múlt időt jelenbe fordítanod?
 
Barna Róbert: Könnyelmű válasz lenne az, ha azt mondanám, hogy csak játék volt. Harmincöt év munkáját már nem lehet játéknak minősíteni. És azt sem, ahogy manapság kezelik a múlt időt. Minden, ami múlt lett, megszépül. Az emberek nem a jelenben élnek, hanem a múltban, esetleg az eljövőben. Az én főhősöm is mindent megtesz, hogy jövővé tegye a múltat. Vagyis, hogy visszahozza a szeretteit, azokat, akiket elvesztett, akik – talán – attól lettek olyan fontosak, mivel hogy visszahozhatatlanok, és attól is szépültek meg. Megállítható-e az idő? Vajon visszahozható-e az a szépség, amit az élet vagy éppen a halál elvett az embertől?  A  regény főszereplője hisz abban, hogy igen. Ő a lehetetlenre vállalkozik. De, hogy valóban megtörténhet-e ez, azt csak az olvasó válaszolhatja meg.

Részlet Imreh István Barna Róbertről készült filmjéből:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bookline.blog.hu/api/trackback/id/tr42468166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása