Interjú Vojnits Bálinttal
 
Mitől van létjogosultsága egy online projekt menedzseri/online üzletág vezetői képzésnek Magyarországon 2011-ben, hogy érett meg erre a gondolat?
Nos, a technológiai piac humán tőkét érintő kihívásai a piac változásai alapján azonnal és látványosan leképezhetőek. 
Ennek oka, hogy az online szektorban olyan erősen jelen van a K+F, hogy az csak a szellemi tőke minőségére tud támaszkodni. Ha ezt elfogadjuk, akkor nyilvánvaló, hogy az online szektor nemzetgazdasági szerepvállalásának mértéke és lehetősége a humán tőke minőségén múlik. Az online szektor tehát nem csak új megközelítésű k
ommunikációt kíván meg, hanem legalább olyan mértékben új tanulási modelleket is. A különbség más iparágakhoz képest az, hogy a siker kulcsa a folyamatos K+F és 
a gyors alkalmazkodás képessége.

A CONCILiUM óraadói egyenként is sok év vezetői tapasztalatot mutatnak fel. Mégis azt nyilatkoztad máshol, hogy az online szektorjelenlegi döntéshozói egyben maguk a piac korlátjai is. Pontosan mit értesz ez alatt?
Az online szektor sajátossága, hogy a folyamatos innovációhoz a gyorsan változó piac azonnali visszajelzésére van szüksége, ami az internetfelhasználóktól kell, hogy jöjjön, vagyis a fiataloktól. A kínálati oldalnak szükség van azokra a fiatalokra, akik felhasználva az ”öregek” tapasztalatát, a célcsoport számára emészthető stílusba tudják gyúrni a végtermékeket. Legyen az tartalomszolgáltatás, vagy tranzakciós üzlet, minden strukturált és szorgalmas csapatmunka, ahol a résztvevők tisztában vannak saját maguk és egymás hozzáadott értékeivel, illetve korlátaival egyaránt. Ezt ismerték fel a CONCILiUM tagjai.

Mi mástól rendhagyó még a CONCILiUM-modell?
Attól, hogy workshop jelleggel tartanak gyakorlatokat az óraadó tanárok, miközben saját esettanulmányaikkal színezve adják át tapasztalataikat. A projektcsoportokba összeválogatott hallgatók ezek segítségével tudnak a csoportmunkában hétről-hétre tovább haladni. Feladatuk hat hónap alatt elkészíteni egy-egy vizsgaanyagot, vagyis az ötletből kell komoly üzleti tervet készítve azt egy domain alatt megvalósítani élesben. A hab a tortán, hogy a hallgatók egy igazi, hiteles, külföldi guru 8 órás előadását is ingyen hallgathatják majd meg. Ilyen modellel még nem találkoztam sehol.

Biztos, hogy az aki sikeres cégvezető, jó tanár is?
Az egyáltalán nem biztos. Ezért a felkért oktatók – inkább “speakerek”-nek mondanám őket, egész nyáron arra készülnek, hogy nemzetközi színvonalat elérő, strukturált formába dolgozzák össze azt a sok esettanulmányt és tapasztalatot, amiről beszélni fognak. Ehhez bőven kapnak segítséget is, a témához illő coaching támogatásokkal. A feladat nem egyszerű, azonban bízhatunk abban, hogy ezek az emberek ennél nehezebb feladatokat is sikerrel oldottak már meg, ezért ez is menni fog.

Ez valóban egyedien hangzik. Ugyanakkor egy kicsit úgy hangzik, mint egy elite MBA képzés.
Az lehet. Viszont nálunk az egyetemekkel szemben nem akadémikusok tanítanak, hanem első és második számú vezetők, bár közülük többeknek van akadémiai szerepvállalása is valamelyik Egyetemen. További különbség, hogy az alapozó elméletet a rendszeres házi feladat részeként kell elsajátítani, amihez persze a hallgatók megkapják az forrásokat, fókuszálva a következő pénteken tartandó workshop témájára. Tehát nincs időveszteség és ritmuskiesés, csak folyamatos munka. Folyamatos tanulás szorgalmas munka folyik hat hónapon keresztül. A végén már érett projekt menedzserként, vagy online üzletágvezetőként könyvelheti el mindenki a sikeres projektjét. További online sajátosság, hogy a diploma nem feltétele a jelentkezésnek. Ezért sem MBA modellről van szó. Leginkább abban hasonlít mondjuk egy harvardi, vagy stanfordi MBA képzéshez, hogy nagy jelentősége van annak a kapcsolatrendszernek is, amit a CONCILiUM nyújtani tud. Ezt gondolom külön nem kell magyarázni.

Azt lehet olvasni, hogy a CONCILiUM non profit célú vállalkozás, vagyis minden bevételét az oktatás színvonalának növelésére fordít. Akkor miért csinálják ezt a résztvevők? Hogy van ez pontosan?
Valóban, a CONCILiUM erősen deklarálta bevételének felhasználását. Célunk, hogy ne kuncsorgó, izzadságos, állami pénzre áhítozó, olcsó projekt legyen ez. Fontos, hogy a CONCILiUM szolgáltatása megfelelően legyen pozicionálva és árazva is. A képzés nem mindenki számára olcsó, csak a legtehetségesebbeknek a 4 témában is indított ösztöndíj lehetősége miatt. Bármennyit is fizet valaki, a színvonalas oktatásba most érdemes befektetni. Ez a befektetés az alacsony kockázat miatt sokkal hamarabb megtérülhet, mint sok minden más. Hiszen az esélye, hogy a legjobbak között valaki láthatóvá válik és mások szívesen dolgoznak vele együtt, óriási.

Az első félév mikor kezdődik és meddig lehet jelentkezni?
Mind az online üzletág vezető képzést a hagyományos üzletágból érkezők számára, mind az online projekt menedzser képzést  az online háttérrel rendelkezők számára 2011. szemtemberében indítjuk el először és a jelentkezési határidő 2011.május 31. 24:00 óra.
 
Bővebben olvashatnak magáról a CONCILiUMról, az oktatók névsorát, valamint a jelentkezés részleteit is megtalálják itt.
 
Starcz Ákos, a bookline.hu vezérigazgatója, a CONCILiUM egyik oktatója mesél az összefogásról.
 
 
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bookline.blog.hu/api/trackback/id/tr532940572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása