A Fapadoskonyv.hu Kft. – hosszú előkészítés után - tavaly ősszel kezdte meg a fapadoskonyv.hu honlap üzemeltetését. Kérdéseinkre Farkas András és Béky Loránd, a cég alapítói válaszoltak, akik az általános iskolától kezdve a matematikai tagozatos gimnáziumon át osztálytársak, majd a BME-n – a  villamos- és az építészmérnöki karon –  évfolyamtársak voltak. Könyvkiadójuk talán az első hazai, kizárólagosan  elektronikus kiadó.


Bookline Journal:  A "fapados" legtöbb ember számára, azt jelenti, hogy olcsóbb, ugyanakkor korlátozottabb szolgáltatást kap. Mit jelent ez a kifejezés könyvek esetében? Honnan származik az ötlet?


Farkas - Béky: Az emberek már megszokták a „fapados repülőjárat”-ot, tudják, hogy a jegy olcsóbb, mint a hagyományos járatokon, de nincs fincsi kaja, hosszabb a várakozás, ám ugyanúgy elvisz Budapestről Malmőbe, mint bármelyik más repülő! 
A mi könyveinknél is a vevő megkapja a könyvet az első betűtől az utolsóig, csak hát kicsit fapados módon. A fapados könyv a honlapról letölthető; a vevő kap két db pdf file-t, ez a leendő könyve páros ill páratlan oldalait tartalmazza. Így még egy sima, egyszerű – kétoldali nyomtatást sem ismerő – nyomtatóval is elő tudja állítani a könyvét. Ezután a kinyomtatott A/4-es lapokat félbehajtja, egymásra helyezi és tetszőlegesen összefogja, összefűzi vagy tűzi.
Tehát kinyomtatott, papír alapú a könyv, amit végül megkap, és ehhez a világ bármely táján bárki hozzájuthat, csak internet kapcsolat kell hozzá! Nem kell könyvesboltba mennie, nincs raktározási és logisztikai költség, tehát sokkal olcsóbban jut hozzá a könyvéhez. Hát igen, egy kicsit dolgozni kell vele, nem nyomdában kötötték, de 20 perc után ugyanúgy a kezébe veheti, lapozgathatja, szagolhatja a könyvet, hisz Ő ezt választotta, nem a képernyőjén olvassa, amire amúgy szintén van lehetősége, ha a vásárláskor ezt választja.
B. J.: Nevezhetjük-e ezt a fajta konstrukciót könyvkiadásnak, vagy inkább egy példányos könyvekről, másolatokról beszéljünk?


F. - B.: Természetesen. Hiszen mi a könyvkiadás ? Szerkesztett tartalom közreadása. Közreadjuk a könyvet, csak nem a szokásos formában, hanem digitális technikával előállítva és nem a szokásos helyen , hanem az interneten keresztül.
Amire most rákérdeznek, az valójában Print On Demand ( POD ) vagyis a nyomtatás igény szerinti szolgáltatás. Igen, egypéldányos könyv, ami digitális úton készül ( kerül kinyomtatásra) kifejezetten a vevő megbízásából.
Ha a vevő nem tudja, vagy nem akarja maga előállítani a könyvet, akkor egy cég profi módon elkészíti azt  helyette.
Amit a Bookline vásárlói a „rendelésre készült könyvek” kategóriában látnak, azok ilyen, digitálisan nyomtatott és nyomdában kötött könyvet.

B. J.: Milyen koncepció és megfontolások alapján választják ki a kínálatot? Korábban - más formában - meg nem jelent könyvek kiadásán is gondolkodnak?
 

F. - B.: Miután a választékunk nagy része jogdíjas mű, így egyértelműen a szerző vagy a jogörökös(ök) szerződési hajlama a meghatározó. De ma már szép számmal keresnek meg minket közvetlenül a szerzők is.
Partnerként és nem konkurenciaként szeretnénk együttműködni kiadókkal is, bár úgy tűnik a mai helyzetben ez nem könnyű, sokszor nem is értjük, miért. Ha egy kiadónak rendelkezésre áll már indesign-ban vagy quark-ban olyan általa kiadott könyv, amit érthető gazdasági megfontolások alapján már nem ad ki, de még 1-2 száz példányban esetleg lenne rá érdeklődés, mi szívesen kiadnánk és újra kapható lenne. A kiadónak ez „talált pénz” szerintünk…de a nyitottság sokszor csak a mi oldalunkról van meg. Sajnáljuk…
A kínálatunk döntő része jelenleg irodalom, de nyitni kívánunk történelmi munkák, tankönyvek irányában. A fapadoskonyv.hu tematikailag nem korlátos, csak technológiai oldalról, hiszen szép színes képeket nem lehet ( nem gazdaságos ) előállítani, csak szöveges tartalmakat fekete-fehér ábrákkal, képekkel.

B. J.: Már nálunk is megvásárolhatóak, letölthetőek az első magyar nyelvű e-book-ok, és feltehetően egyre nagyobb teret fognak hódítani a könyvpiacon belül. Milyen lehetőségeket, fejlődési út áll a fapados könyvkiadás előtt az e-book korában? Milyen előnyei vannak az e-book-kal szemben?


F. - B.: A döntő kérdés, hogy egy könyv, egy tartalom rendelkezésre áll- e digitális formában. Ha igen, akkor már csak konverzió kérdése, hogy a tartalom milyen platformon jelenik meg : e-book reader-n, laptop képernyőjén, vagy digitálisan kinyomtatva.
Ma még nehéz megjósolni, hogy milyen fejlődésen mennek majd át az egyes „platformok” illetve a fogyasztói, azaz olvasói szokások.
Mi mindenesetre örömmel vesszük, ha – a reményeik szerint legnagyobb - e-book könyváruház a mi könyveinket is árusítani fogja. Mi nem dolgozunk az e-book reader-ek, iPod-ok piacán, de szurkolunk annak hazai kézben való növekedéséhez! Mi, e témakörben kiadók vagyunk, ilyen szempontból nem kereskedők és nem konkurencia vagyunk!
 A fapados könyv előnye az e-book-kal szemben a különbözősége, vagyis mindig lesz olyan vásárlói réteg, aki nem szeret, nem tud vagy nem akar képernyőn olvasni, de szeretné a „fapadosság” vagy a „Print on demand” előnyeit élvezni. A fapados könyvet ki lehet nyomtatni  olcsón, vagy meg lehet rendelni, hogy nekem kinyomtassák, mert pl az unokám most nem ér rá, én pedig nem tudom bekapcsolni a nyomtatót és  egyébként is nagyon bonyolult az egész  . . .
Mindazonáltal az e-book-ra nem mint konkurenciára tekintünk, hanem mint együttműködő partnerre a kultúra digitális közvetítése és megőrzése területén.

B. J.: A szerzőik között több kortárs szerzővel is találkozhatunk. Önök ilyen esetekben a szerzőkkel vagy a kiadókkal lépnek együttműködésre? Ez nem okoz feszültséget ebben a nagyon kényes egyensúlyi helyzetben?


F. - B.: Minden esetben a szerzőkkel állunk kapcsolatban, hiszen mi az elektronikus jogra szerződünk velük, ez nem érinti a hagyományos kiadói és egyéb jogokat. Az általunk megkeresett szerzők döntő része azonnal megértette a konstrukciónk előnyeit és természetesen nem feladva a hagyományos kiadói kapcsolatait,  pár mű erejéig elkalandozott a fapados könyvek felé. Azt gondoljuk, hogy a hagyományos kiadóknak mindenképpen át kell gondolniuk a lehetőségeiket ebben az átalakuló helyzetben és bátor lépésekre kell magukat elszánni. 


Budapest, 2010. április 22.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://bookline.blog.hu/api/trackback/id/tr151942862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása