Lukjanyenko 1968-ban született, Kazahsztánban. 18 évesen kezdett írással foglalkozni. 1990-ben megnősült, két gyermekes családapa. Jelenleg Moszkvában él. Novellákat, horror, sci-fi és fantasy témájú műveket publikál.



Az a tény, hogy Moszkvában él, eléggé erősen megalapozza a helyszín megválasztását tetralógiájának helyszíneihez. A négy könyv alapján egészen jól megtanulhatjuk, hogy hogyan lehet közlekedni az orosz fővárosban metróval, és kapunk egy jó társadalomrajzot is róluk. Plusz egy igen részletes leírást a gondolkodásmódjukról. Számomra még az is pozitívumként hatott, hogy bizonyos szokásokat is belevesz a cselekmények közé, és most nem csak az elmaradhatatlan „zakuszkás” vodkaivásra gondolok itt, hanem például a fürdőzési szokásokra a dácsákban. Továbbá a sok író fantáziáját megmozgató varázsvilág, mágusokkal, varázslónőkkel, alakváltókkal, ahogy magukat nevezik: Másfélékkel kapcsolatos tudástárunkat is bővíthetjük.


Az Éjszakai őrség 1998-ban készült el, és ezzel Lukjanyenko bekerült a fantasy irodalom nagyjai közé. Különös lények mászkálnak a hétköznapi emberek között az egész világon. Van, aki a Fényt, s van, aki a Setétet követi. Az embereknek nem tűnnek fel Másféle képességeik, viszont megérzik azokat. Akire felfigyel valamelyik oldal, azt megpróbálják maguk felé fordítani, és bevenni a két őrség valamelyikébe. Az Éjszakai őrségben megtudhatjuk, hogy miként feszülnek egymásnak a Fény és Setét erői, ezt a könyv címében is szereplő őrzők szemszögéből tálalja elénk Lukjanyenko.
Régen a két fél fegyverszünetet kötött, mert be kellett látniuk, nem bírnak el egymással. Éjszaka a Fény őrzői járőröznek az utcákon, nappal pedig a Setéteké.

Anton Gorogyetszkij, a főhősünk - Fénypárti mágus - különös feladatokat kap, melyek egyre kuszábbá válnak. Egy pontban mégis minden összetalálkozik. Egy régi prófécia szerint eljön egy Hatalmas, aki majd az egyik fél felé tudja billenteni a kiegyenlített küzdelem mérlegének nyelvét, és megkezdődik érte a hajsza, de vajon ki lesz Ő? Egy iskoláskorú fiú, vagy egy elátkozott fiatal nő? Továbbá szemtanúi lehetünk hősünk szerelembe esésének is a gyönyörű Szvetlánával. Belekukkanthatunk egy „valóság-szagúbb” varázslatokkal teli világba, ahol a vámpírok is esznek rendes ételt, és isznak vodkát, továbbá azt is megtudhatjuk, hogy miért nem hatásos a fokhagyma, és a karóval átszúrt szív sem.


Lukjanyenko karakterei valósághűek, és bebizonyítja: nincs rossz jó nélkül, és jó sincs rossz nélkül. Anton cselekedeteiben, és gondolataiban olvasgatva, ez tökéletesen kiderül. Rendkívül izgalmas a történetszövés, és mindig akad valami fordulat, ami a kedves olvasót továbbolvasásra készteti. A könyv mitológiai alakokkal telitűzdelt világa, annyira magába tudja szippantani az embert, hogy a történet végén azonnal kezében akarja tudni a másik kötetet, hogy semmiképp se érjen véget Setét és Fény küzdelme. Vajon mire jutnak egymással?

A könyvet mindenkinek ajánlom, aki szereti a varázslók, boszorkányok, vámpírok világáról szóló történeteket, illetve azoknak is, akik szeretnek a jó és rossz küzdelmének határmezsgyéjén barangolni, és egy új szemszögből szeretnék azt megvizsgálni.

2004-ben a könyvből Timur Bekmambetov filmet forgatott azonos címmel, melyben remek effektekkel megspékelve, szemünk elé tárja Lukjanyenko világát. A főhős, Anton Gorogyetszkij megformálója Konsztantyin Habenszkij. A film forgatókönyve eltér a könyvtől, viszont mindenképp megéri megnézni, mert egy új szálat is bevettek a filmbe, melyre később maga Lukjanyenko is utal majd.

Magyarázatok:

1: Zakuszka (закуска): kis falatkák, amit az orosz hagyományoknak megfelelően az italhoz esznek. Ez lehet savanyított uborka vodkával, vagy a sózott hal még nagy kedvenc, de kolbász, kenyérkarika, és savanyú káposzta is lehet. Mindezekből csak egy-egy falatot esznek a felhajtott italhoz.
2: Dácsa (дáча): hétvégi nyaralóház.
3: Orosz cím: Сергей Лукяненко, Ночной дозор [1998].
4: Hatalmas: A kategórián kívüli, óriási erővel rendelkező mágusokat nevezik így. Ilyen varázsló például a két őrség vezetője: Geszer, és Zavulon is.
5: Konsztantyin Habenszkij (Константин Юрьевич Хабенский): Orosz színész, 1972-ben született Szentpéterváron. Az őrség filmek előtt népszerű, tévésorozatokban szerepelt, továbbá színházban játszik a mai napig. Egy gyermeke van, jelenleg a Moszkvai Művész Színház tagja.


Bitter Csilla ajánlója

A bejegyzés trackback címe:

https://bookline.blog.hu/api/trackback/id/tr1002044228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wilbury 2010.06.07. 14:21:50

A cikk elejéről kihagytam volna, hogy hányszor nősült meg, mikor született, stb., teljesen irreleváns adatok ezek, béna irodalomdolgozat jelleget kölcsönöz az amúgy jó cikknek. Csak az olyan adatok lennének fontosak (szerintem nincs ilyen), amik a könyv könnyebb megértését szolgálnák.

meoindil 2010.06.07. 22:51:12

Csak egy apróság:
A főhős neve nem inkább Anton Gorogyeckij lenne helyesen?
(Антон Городецкий)
süti beállítások módosítása