Az Atlantic Press Kiadó, a legfiatalabb magyar könyvműhelyek egyike a bejelentette: néhány héten belül eddigi kiadványaikat ePub formátumban is megjelentetik és összes további könyvük legkésőbb a kinyomtatással egyidőben e-könyvként is kapható lesz, többek közt a Bookline és a Líra közös vállalkozásában elindult e-könyv portálon is. A bejelentés olyan új trendet jelez, melyből a következő két évben aligha vonhatja ki magát bármely magyar könyvkiadó, ha el van szánva arra, hogy az egyre nehezebb körülmények között megőrzi nehezen kivívott piaci részesedését.


Egy rangos piackutató cég felmérése szerint az e-könyvek eladása 2010-ben világviszonylatban 1,6 milliárd dollárra nő a tavalyi 1 milliárd dollárról. Amerikában a teljes piacból 12 százalékot hasítanak ki a digitális könyvek, ami optimista becslések szerint idén karácsonyra akár 20-ra is emelkedhet. A világ legnagyobb internetes könyváruháza, az Amazon  júliusban hírül adta, hogy az elmúlt három hónap során több elektronikus könyvet értékesített, mint keménykötésűt, és a különbség rohamos tempóban növekszik.


Legyünk pontosak: nemcsak az irodalmi művek öltenek mostanában új ruhát, hanem társaik, a kézikönyvek, a tudományos és ismeretterjesztő írások is átöltöznek, digitális formát öltenek, kis dobozkákba burkolóznak. Igen nagy változás kezdődik tehát. Hiszen a hagyományos, papírra nyomtatott könyveket több mint fél évezrede forgatjuk. Ragaszkodunk sajátos külsejükhöz, tapintásukhoz, meghitt illatukhoz. Ezek azonban mégiscsak külsőségek, amelyek a lényeget takarják. A lényeg pedig nem a tetszetős kötéssel és a szép tipográfiával azonos, hanem a műben rejlő szöveggel, tartalommal. Ezért valószínűsíthető, hogy ha nem is rögtön, de a legtöbb könyvkedvelő meg fogja szokni az új ruhába bújt régi barátot, az e-könyvet, hiszen az roppant praktikus.


Külföldön már megindult a változás. Igen sokféle e-könyvolvasó készülék van a piacon, és ezeknek kétségtelen előnyeik vannak a papíralapú könyvvel szemben. Könnyűek, vékonyak, akár zsebben is elférnek, és több ezer kötetnyi szöveg tárolható bennük. Utazáskor nem kell azon töprengeni, hogy melyik kedvencünknek szorítsunk még helyet a bőröndben és melyiket hagyjuk otthon – vihetjük az egész könyvtárunkat. A szerkezetek használatával sem lehet gond: többségük kijelzője úgynevezett e-tintával működik, ami azt jelenti, hogy olyan, mintha papíron látnánk a szöveget, nem vibrál, nincs háttérvilágítás és napfényben is jól olvasható. Az akkumulátorból csak lapozáskor fogy az áram, így az csak több ezer oldalváltás után merül le.


Egyre többféle kapható ezekből a holmikból. Választani lehet az alig néhány gomb megnyomásával kezelhető, viszonylag kisebb tudású szerkezetek és a bonyolultabb, sok okos dologra, például szövegkiemelésre, jegyzetelésre is használható kütyük között. E készülékek ára most kezd csökkenni. Várhatóan az történik majd velük, ami néhány évvel ezelőtt a DVD-lejátszókkal, amelyek akkoriban még igencsak megterhelték az vásárlók pénztárcáját, mára azonban nem jelent különösebb anyagi megterhelést beszerzésük.
Mindez persze kevés lenne ahhoz, hogy széles körben módosuljanak az olvasási szokások. Ehhez megfelelő mennyiségű és minőségű kínálatra van szükség e-könyvekből. Hiszen hiába a legjobb készülék, ha nincs mit beletölteni! Nos, ebben a lényeges dologban változás várható a közeljövőben.  Bizony, várható, hogy jövő nyáron a strandon már sok embernek azért sül le a válla, mert belefeledkezve izgalmas e-könyvébe, elfelejt árnyékba menni.


Márta Dorka


Kiadói hír (Atlatic Press)
 

A bejegyzés trackback címe:

https://bookline.blog.hu/api/trackback/id/tr352232922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wilbury 2010.08.26. 13:02:28

Főleg, ha kiforranak a ma még gyerekcipőben járó olvasók (kivétel: ipad, kindle, de még ők sem tökéletesek)
süti beállítások módosítása